Miljö- och byggchefen Patrik Wallgren påpekar att nämndens beslut handlar om att avskriva den anonyma anmälan angående hur sjöbodarna används som inkom till kommunen 2018. Han betonar att enig nämnd stod bakom beslutet.
Patrik Wallgren har besvarat våra frågor via e-post.
Varför användes en uppriven dom som vägledning?
"Det beslut som har fattats av miljö- och byggnadsnämnden är att avskriva en anonym anmälan gällande sjöbodar i Kängsön. I ärendet har en massa avvägningar gjorts för att landa i en slutlig bedömning. Kunskapen och bedömningarna finns att ta del av i nämndens beslut.
Att det finns en senare dom i ärendet är något som varken jag eller nämnden hade kännedom om vid beslutstillfället. Bedömningarna i ärendet är tydliga och visar hur nämnden kommit till sitt beslut utifrån plan och bygglagen, rättsfallet har ingen juridisk bindande verkan". skriver Wallgren.
Han avstår från att besvara frågan om politikerna i nämnden inte borde ha informerats om att domen inte låg fast innan beslutet fattades.
Brandskyddet i sjöbodarna ifrågasattes i samband med granskningen, men Patrik Wallgren hänvisar till räddningstänsten och sjöbodarnas ägare när det gäller att upprätthålla ett fungerande brandskydd.
"Vår roll är att kolla på brandskyddet när vi fattar beslut om bygglov, vilket i detta fall är någon gång i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet", svarar han.
Socialdemokraten Maritha Meethz var ordförande i miljö- och byggnadsnämnden när beslutet gällande sjöbodarna fattades. Inte heller hon säger sig ha haft kännedom om att domen var överklagad.
Det framstår som att ert mål verkligen är att bevara sjöbodarna i befintligt skick– varför är det så viktigt?
"I beslutet från nämnden framkommer att det är gjort en rad avvägningar och bedömningar inför beslutet, utifrån plan- och bygglagen. Där har bland annat gjorts en bedömning att nuvarande innehåll och användning av sjöbodarna inte kan betraktas vara en väsentligt ändrad användning.
Nämnden bedömer också att den nuvarande användning av sjöbodarna tillför området en kvalitet och trygghet som ger Råneå och Kängsön en attraktivitet som kommunen vill se".
Vi har sökt både Maritha Meethz och Patrik Wallgren med följdfrågan om de inte borde ha tagit reda på om domen låg fast innan den användes i underlaget, men har inte fått svar.