Visst kan man dansa på lina

Eva-Britt Tjernqvist sitter leende i solljuset som silar in genom vardagsrumsfönstret i hennes lägenhet.Ovanför henne hänger två lindanserskor.- Kan man dansa på lina? Ja, det kan man. Kan man dansa på lina med en anka på huvudet? Ja, det kan man, säger hon.Hon vill tala om för alla barn, inte minst flickorna, att allt är möjligt.

Eva-Britt visar upp sin portfolio med en bild på Berthold Brecht på pärmen. Han är en av hennes kulturella favoriter.FOTO: Bengt-Ake Persson

Eva-Britt visar upp sin portfolio med en bild på Berthold Brecht på pärmen. Han är en av hennes kulturella favoriter.FOTO: Bengt-Ake Persson

Foto: Bengt-Ake Persson

LULEÅ2012-03-05 06:00

Eva-Britt Tjernqvist, 62, har sagt upp sig för andra gången från arbetet som omväxlande förskollärare och föreståndare inom förskolan i Luleå. Första gången hon gjorde det var i mitten på 1990-talet. Det var för att leda Liv och lust- projektet för rehabilitering av långtidssjukskrivna kvinnor. Nu ska hon ägna sig åt kultur på heltid. För tillfället förbereder hon ett framträdande som Marie Curie på Teknikens hus på Internationella kvinnodagen den 8 mars.

En förebild
- Kvinnliga forskare är ganska osynliga i världen. Jag ska lyfta fram Marie Curie för att ge också flickorna en förebild. De ska veta att också de kan nå hur långt som helst. Curie blev ju den första kvinnan att få Nobelpriset. Det var i fysik och hon delade priset med sin make Pierre Curie och Henri Becquerel.

- Marie Curie var väldigt envis och arbetade hårt. Hon levde fattigt och anspråkslöst. Till slut kom genombrottet. Jag vill förmedla att allt är möjligt till barnen och ungdomarna som kommer till Teknikens hus.

Rollspel
Det var efter drygt 30 år i förskolevärlden som Eva-Britt Tjernqvist nyligen sade upp sig. Också i yrket har hon varit med och drivit projekt på jämställdhetens område. På hennes senaste arbetsplats, Bergviksskolan, där hon jobbade i sexårsverksamheten och på fritids, fick barnen prova på nya saker.

- Flickorna jobbade mycket med teknik. Pojkarna fick måla och arbeta med inkännande saker som utvecklade deras empatiska förmåga.

För vuxna Luleåbor är Eva-Britt Tjernqvist mest känd från Ersnäsrevyn som hon har medverkat i under 22 år.

Hon har kombinerat sina kunskaper i pedagogik med teatrala kunskaper i sin yrkesutövning.

- Rollspel är ett oslagbart sätt att ta upp viktiga saker, säger hon.

Misshandlad
Eva-Britt Tjernqvist ger exempel på ett rollspel: Hennes kollegor sitter i ett rum tillsammans med en barngrupp. Hon kommer in och är väldigt uppriven. Kollegorna frågar vad som har hänt.

Efter lång övertalning visar hon upp märken efter slag på armen och berättar att hon har blivit misshandlad. Det startar en diskussion med barnen. Tillsammans kommer de fram till att hon inte bara har fått ett fult märke på armen utan också inom sig, en rädsla som krymper henne som människa och gör henne rädd att göra saker som hon tidigare gjort utan rädsla.

- Det går att ta upp vilken viktig sak som helst, till exempel mobbning, ojuste behandling, lögner och svikna löften.

Hon ska inte starta eget företag nu sedan hon sagt upp sig utan hon hoppas på många uppdrag som det som hon ska utföra i Teknikens hus på kvinnodagen.

- Jag fick i uppdrag att göra Marie Curie. Jag läste in mig på henne och skrev sedan ett manus som jag har fått arbeta om några gånger. Berättelsen måste ju kännas rätt i munnen.

Hon har också ett annat uppdrag som hon kombinerar med det för Teknikens hus.

- Jag är producent för amatörteatersatsningen "Hertsö happening" i bostadsområdet Hertsön i Luleå. Jag arbetar ihop med Håkan Rudehill och Ulla Lyttkens, säger hon.

Stöd och hjälp
Hennes allra första uppdrag efter uppsägningen var att leda ett teaterprojekt för intellektuellt funktionshindrade åt studieförbundet Sensus.

- Vi gjorde föreställningen Stjärnorna, jakten på en talang.

Andra uppdraget var ett barnprojekt hos Kvinnojouren Iris

- Barnen behöver stöd, hjälp och omvårdnad. De måste också få vara ute även när deras mammor inte kan gå ut. Vi gick till badhuset och Teknikens hus bland annat. Jag hade också samtal med barnen och de fick måla och rita. På FN-dagen följde alla kvinnor med till Teknikens hus, säger Eva-Britt Tjernqvist.

Entusiastisk
Eva-Britt Tjernqvist har i hela sitt liv varit en väldigt aktiv och engagerad människa. Hon har varit aktiv inom politiken i Luleå också, i vänsterpartiet. I samband med det var hon också jämställdhetsansvarig i Luleå kommun.

Hon berättar entusiastiskt om projektet Liv och lust för långtidssjukskrivna kvinnor.

- Det såg till hela människan, till helheten och till vad det innebär att vara människa. Kroppen och själen hänger ihop.

Hon har alltid reagerat starkt mot övergrepp och orättvisor.

- Jag reagerar omedelbart om barn far illa och jag går aldrig förbi en människa som ligger på gatan. Ibland riskerar jag att åka på en snyting men det får jag ta, säger hon.

När hon var föreståndare för Ängens förskola tog hon initiativet till en kampanj för en utvisningshotad familj med barn i förskolan.

- Vi var beredda att gömma familjen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om