VIP-kväll för tjejer på järnverket

SSAB i Luleå prövar ett nytt grepp för att nå målet att hälften av årets 300 semestervikarier ska vara kvinnor. En tjejkväll på järnverket.

Vanja Norberg, avdelningschef på stränggjutningen SSAB, berättade om anläggningen och processen.

Vanja Norberg, avdelningschef på stränggjutningen SSAB, berättade om anläggningen och processen.

Foto: Anna Isaksson

Luleå2019-03-01 07:32

Klockan 18.00 samlas ett 30-tal unga kvinnor vid västra vakten på SSAB. De har anmält sig till torsdagens event, en tjejkväll där SSAB visar upp sin anläggning och berättar om möjligheterna att söka semestervikariat. Målet är högt satt, av årets 300 semestervikarier ska hälften, alltså 150 vara kvinnor.

Kvällen börjar med en kort introduktion och filmvisning och sedan åker halva gruppen med buss till stränggjutningen, där avdelningschefen Vanja Norberg visar runt och berättar om processen. Hettan från de rödglödgade slabsen är intensiv, trots att gruppen befinner sig en bra bit ifrån dem högt uppe på besöksbryggan.

Victoria Rensfeldt och Emma Jofjärd är båda nyfikna på SSAB och funderar på att söka sommarjobb.

– Vår kompis jobbar här, hon har pushat oss att söka. Hon kör travers här, berättar Emma Jofjärd som jobbar som butiksanställd.

Efter rundvandringen på stränggjutningen får kvinnorna pröva på att köra traverssimulator, testa VR-glasögon eller prata med kvinnor som jobbar på SSAB. Att det är en mansdominerad arbetsplats är inte något som skrämmer Isabella Olsson och Marion Arinka, som båda studerar till civilingenjör på LTU, men med olika inriktningar.

– Nej, hela civilingenjörsutbildningen är mansdominerad. Det gäller att ta plats, säger Isabella Olsson som läser industriell ekonomi och kommer från Skåne.

– Jobbet är intressant. Jag vill själv vara en förebild, jag är med i ett mentorprogram där målet är att få fler gymnasieelever att välja tekniska utbildningar, säger Marion Arinka som läser teknisk design.

Vad lockar på SSAB?

– Att det är så brett, det är okänt territorium, mycket att upptäcka. Jag personligen gillar utmaningar, säger Marion Arinka som kommer från Stockholm.

Det är första gången som SSAB Luleå arrangerar en speciell tjejkväll.

– Vi vill visa upp vilken fantastiskt arbetsplats SSAB är och vilka möjligheter som finns här. Vi vill visa bredden i vårt bolag, säger Sandra Söderberg, HR-ansvarig.

Är det svårt att rekrytera kvinnor?

– Det är en större utmaning att hitta kvinnor. Hade det varit enkelt hade vi nått målet på 50 procent, säger Sandra Söderberg.

Hittills i år har SSAB Luleå fått in cirka 950 ansökningar till semestervikariaten och ansökningstiden har inte gått ut än.

– I år har vi fått in fler ansökningar än tidigare år, säger Sandra Söderberg.

Svårast att rekrytera är elektriker, mekaniker och förare av tunga fordon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om