Vinthundarnas eget brukshundsprov

I skönt sensommarväder fick några vindsnabba hundar sträcka ut i fyrsprång. De jagade en plastpåse – och såg ut att älska det.

För flera av hundarna var det här första gången som de provade på lure coursing. I stort sett alla såg ut att älska jakten på den vita plastpåsen.

För flera av hundarna var det här första gången som de provade på lure coursing. I stort sett alla såg ut att älska jakten på den vita plastpåsen.

Foto: Joakim Nordlund

Luleå2020-09-03 16:00

På en äng i Niemiholm i Råne älvdal samlades nyligen hundar och hundägare från hela länet. Där tränades vad som kallas lure coursing vilket är en tävlingsform som går ut på att hundarna springer efter ett byte i form av en plastpåse på ett öppet fält. 

undefined
Efter att hundarna har klarat av att jaga plastpåsen ensam fick de sedan visa att de klarade av att jaga tillsammans med ytterligare en hund.

– Det är en konstgjord form av jakt för vinthundar. De är ursprungligen jakthundar som ska jaga ikapp sitt byte men man får inte jaga så i Sverige. Därför har man den här konstgjorda formen istället. Det är för att man ska bedöma att de har kvar de ursprungliga egenskaperna att kunna jaga, säger Bo Forsberg. 

undefined
Bo Forsberg är kanske främst känd som advokat. Han är sedan länge uppfödare av saluki och han har också engagerat sig i lure coursing sedan 80-talets mitt.

Han är för många känd som advokat. Privat har han sedan länge också ett stort hundintresse och han kan en hel del om bland annat lure coursing.

Under de två kvalificeringsdagarna i Niemiholm var han domare. 

– När de har visat att de kan gå ensam och jaga trasan blir nästa steg är att gå i par med en annan hund och visa att de kan gå utan att bråka. När de sedan har gått tre godkända licenslopp i par med en annan hund har de kvalificerat sig för att tävla, berättar Bo Forsberg.

Jan-Olov Holmqvist från Kalix kom dit med salukitiken Viktoria. Det här var första gången som hon deltog i något liknande och hon följde och nyfiket aktiviteten som pågick. När det var hennes tur var hon lätt vaksam under de första 75 metrarna men sedan fattade hon galoppen. Hon sprang och jagade plastpåsen som gick längs en bana ute på ängen. 

undefined
Jan-Olov Holmqvist kom till Niemiholm med salukitiken Viktoria. Hon är redan svensk utställningschampion och visade nu att hon också har en framtid inom lure coursing.

Efteråt klappades hon om av husse. 

– Hon hade hundra procent fokus på trasan och det är det hon ska ha. Och hon var helt oberörd av att hon sprang med en annan hund. Helt suveränt, säger Jan-Olov Holmqvist. 

undefined
Det var härligt att se den löparglädje som hundarna visade upp. Det var ingen tvekan om att de älskade den här aktiviteten.

Bo Forsberg har fött upp saluki i många år och han är en av pionjärerna i Norrbotten när det handlar om lure coursing. Han började låta sina hundar tävla i det här redan i mitten av 80-talet. 

– Vi ställer ut också och det här har blivit en naturlig del, säger han. 

Hur skulle du karaktärisera saluki som ras?

– Man säger att salukin är en hund som är lite kattlik. Den ska vara reserverad mot främlingar utan att vara rädd. Det tar ett tag innan man vinner en salukis förtroende. Sedan är det en hund som är ganska självständig. Man måste träna inkallning om den ska vara lös. Den är van att röra sig över rätt stora ytor och själv bestämma vad den ska göra. 

undefined
Arrangörerna Bo Forsberg och Ulrica Ljungberg samtalade lite mellan loppen.

Hundarna ser ut att älska den här tävlingsformen?

– Ja, det tycker att det är otroligt kul. 

Salukin sägs vara kattlik i sitt uppträdande. Orädd men samtidigt lätt reserverad mot främlingar. Med andra ord inte de egenskaper som man till exempel normalt finner hos en retriver.
Salukin sägs vara kattlik i sitt uppträdande. Orädd men samtidigt lätt reserverad mot främlingar. Med andra ord inte de egenskaper som man till exempel normalt finner hos en retriver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!