Vinnaren – en gammal favorit

Petter Nyberg Àr sommelier till yrket och proffs pÄ att kombinera mat och dryck. Vi ber honom testa Ärets skörd av pÄskmust, och trots att det Àr ett blindtest prickade han in sin egen favorit.

Foto:

LuleÄ2018-03-31 12:30

Totalt sju anonymiserade sorter finns pĂ„ bordet, allt för att undvika eventuella förutfattade meningar. Petter smakar sig igenom och kommer sĂ„ smĂ„ningom fram till en favorit– och tvĂ„ som han ger bottenbetyg.

Hur tÀnker du?

– Den jag tycker vinner Ă€r en referensmust, det Ă€r sĂ„ den ska smaka. Den har en krĂ€mig mousse, den smakar mycket julkryddor och har en bra syrlighet, och sĂ„ ska kryddigheten komma fram utan att det kĂ€nns för sött. Den som Ă€r sĂ€mst kĂ€nns obalanserad och för söt, tillsammans med den ekfatslagrade som inte alls smakar som en must. De andra har hĂ€rliga aromer och det skiljer inte jĂ€ttemycket mellan dem, men det som avgör tycker jag Ă€r att det smakar mycket och har en hĂ€rlig syrlighet so gör att man gĂ€rna tar ett glas till.

Ser du vinnaren som ett bra dryckesalternativ till pÄskmaten?

– Det Ă€r vĂ€l med pĂ„skbordet som med julbordet att man ofta har mycket mat pĂ„ bordet och dĂ„ fĂ„r det gĂ€rna vara nĂ„got som Ă€r kĂ€nns lite lĂ€ttare och inte för sött. NĂ„gra av de hĂ€r pĂ„skmustarna skulle jag gĂ€rna ta, eller en god halvmörk öl skulle ocksĂ„ passa.

Du prickade in din egen favorit?

– Ja, det blev sĂ„. Jag kan inte alls peka ut vilken must som kommer frĂ„n vilken tillverkare, men det var nog tack vare den lilla syrligheten i den musten som jag uppskattar. Den enda must som egentligen stack ut Ă€r lightmusten med steviasötman som man kan kĂ€nna blint. Annars Ă€r det oerhört svĂ„rt att sĂ€tta mĂ€rket. Och nĂ€r man provar Ă€r det viktigt att man kan vara fördomsfri nĂ€r man provar sĂ„ dĂ„ Ă€r ett blindtest bra sĂ„ blir man inte fĂ€rgad av tidigare val.

Den ekfatslagrade föll dig inte alls i smaken, vad tÀnker du om den?

– Jag förstĂ„r tanken med att man vill göra nĂ„got speciellt. Men i det hĂ€r fallet sminkar man över det som jag tycker Ă€r gott i en must och lyfter fram lite mer ocharmiga smaker. Kanske hade den vunnit pĂ„ att lagras i flaska ett Ă„r sĂ„ att smakerna fĂ„tt mogna lite, eller möjligen lĂ„ta musten ligga pĂ„ fat en kortare tid för nu har den alldeles för mycket trĂ€smak.

SÄ hÀr poÀngsatte Nyberg

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om