Vinkällaren värderas till miljoner – ska tömmas och uppgraderas

Klassiska Statt i Luleå lever i förändringens tid. Nu väntar en uppdatering av vinkällaren, kännaren Erik Grödahl har uppdraget. "Vi pratar miljonbelopp i värde här", säger han.

Erik Grödahl med en flaska skumpa nere i Stadshotellets vinkällare. "Champagne är alltid en favorit för mig".

Erik Grödahl med en flaska skumpa nere i Stadshotellets vinkällare. "Champagne är alltid en favorit för mig".

Foto: Ludvig Wästfelt

Luleå2024-11-07 00:01

Den är närmast mytiskt omtalad, vinkällaren på Luleås anrika stadshotell som öppnades 1903. Det finns många historier om smygande besök ner och in bakom de bastanta ekdörrarna till det allra heligaste i vin-Luleå.

Erik Grödahl tar oss dit den här förmiddagen. Han är vinkännaren från Piteå som efter ett tidigt intresse för öl tog smaklökarna vidare till vinet. Av en sinande anledning, faktiskt.

– Jag hade provat mig igenom alla öl som fanns på Systembolaget, 106 olika sorter. Sortimentet var inte bredare på 90-talet. Då började jag prova vin och fastnade där. Jag trodde det var lite senare i livet men jag har hittat specifika vintidningar från den tiden hemma. Så det var tidigt, konstaterar Erik Grödahl när vi tar en liten titt i hyllraderna bland de rejält dammiga flaskorna.

Den äldsta är från 1920 och antagligen lika bra i dag som när den buteljerades. En anledning är korkens förslutning.

– Den har inte den tunna plastfilm som dagens buteljer har, där kan det tämligen fort komma in luft. Det har inte heller gått efter speciellt mycket. Det är knappt märkbart, säger Grödahl och vickar på den vackra Boal Solera 1920 Madeira – värderad till ett femsiffrigt belopp om den skulle säljas på vinauktion. 

Totalt beräknas vinkällaren på Stadshotellet vara värd ett par miljoner.

– Det troliga är två till tre miljoner kronor. Att helt korrekt bedöma värdet är svårt. Kvaliteten är omöjlig att bedöma, men här finns en stor del flaskor som är värda över 1000 kronor, om innehållet inte förvandlats till vinäger förstås.

Det är den nye hotelldirektören Vegard Olsen som vill se en utveckling och modernisering av vinkällaren. Erik Grödahl sökte en ny samarbetspartner för vinprovningar i Luleå och deras intressen sammanföll.

– Ett problem är att det finns vin här som blir så dyra att servera att det helt enkelt inte är möjligt att ha dem i ett sortiment till menyn. Just nu planeras för en ny restaurang i huset men det är oklart vilken inriktning den kommer att få. Det kommer att styra kommande vinutbud. På sikt ska vinkällaren tömmas, det handlar om cirka 1000 flaskor, berättar Erik Grödahl som tror på vinprovningar som en väg att tömma vinkällaren.

Grödahls största merit är ett VM-brons i blindprovning och han driver ett företag som arrangerar cirka 150 provningar per år. Han har fria händer för teman på Statt.

– Här finns det mycket att välja på. På sikt ska det sedan skapas en modern vinkällare som är anpassad till dagens efterfrågan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!