Vingarna öppnar vägen österut

Här öppnas vägen österut på Luleå Airport och svartöstadsbon Kati Jääskeläinen tar direktflyget för att hälsa på sin mamma i Helsingfors.

FÄRDIGKLIPPT. Nicklas Larsson på Luleå Näringsliv, Finnairs Kenneth Gillberg och flygstationschefen Ann-Christin Viklund.

FÄRDIGKLIPPT. Nicklas Larsson på Luleå Näringsliv, Finnairs Kenneth Gillberg och flygstationschefen Ann-Christin Viklund.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-05-19 13:40

Det är flygbolaget Finnair som startat linjen mellan Luleå och Finlands huvudstad med en förbindelse om dagen, veckans alla dagar.

Förra landstingspolitikern Kati Jääskeläinen passade på att resa med den första avgången från Luleå med starttid 10.35 på tisdagen.

– Det här är mycket bra. Jag ska besöka min 92-åriga mor. Jag brukar besöka henne tre gånger om året ungefär. Mest åk tåg från Kemi till Helsingfors men den här förbindelsen blir ju passande. Jag betalade 1 450 kronor men det var nog ett premiärpris. Det är skönt att slippa åka via Stockholm och jag är inte så förtjust i att åka med Finlandsbåtarna därifrån. Nu blir jag borta till på lördag. Jag tror också att det är bra för både privatresenärer och de som reser i tjänsten och ska vidare till Asien. Jag välkomnar dessa blåvita vingar, säger hon och skrattar.

Som brukligt är när en ny flyglinje öppnas så var det kaffe, tårta, bandklippning och tal.

Kenneth Gillberg är försäljningschef på Finnair med ansvar för Skandinavien och Baltikum använde sig av det grövre artilleriet.

– När vi kom till Luleå så tänkte jag. Vilket driv det är i Luleå. Jag såg skylten om 10 000 nya lulebor och det kommer Luleå att ordna. Vi ser tillväxt och näringsliv. Finnair i Sverige är känt för Asien där vi har ett stort nät med 15 destinationer. Vi är hovleverantör av flygresor till Asien. Jag har stor tro på vår satsning på Luleå, säger Kenneth Gillberg.

Nicklas Larsson är affärsutvecklingschef på Luleå Näringsliv. Han trallade med i hyllningskören.

– Det är en jätterolig dag. Det är faktiskt en av höjdardagarna under året. En stor del av näringslivet är beroende av goda kommunikationer. Vi får möjlighet att flyga till Helsingfors och vidare ut men jag tror också att det kan bli ett uppsving för vår region.

Flygstationschefen Ann-Christin Viklund ville inte vara sämre.

– Det här är fantastiskt roligt. Det innebär att vi är en internationell flygplats och det är en lyckad satsning för alla i regionen, näringslivet men också för privatresenärerna och besöksnäringen.

Förbindelsen trafikeras av Finnairs dotterbolag Flybe med ett tvåmotorigt turbopropflygplan, ATR-72 med plats för 72 passagerare. Flygplanstypen flög första gången 1988. Första kommersiella användaren var Finnair. Från 2013 har SAS börjat köpa in ATR 72-600.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om