Villaägarna kräver ny elprismodell

Ett gemensamt Sverigepris och ett annat pris för exporten av elöverskottet, skulle på sikt kunna sänka elpriserna för svenska elkonsumenter, enligt en modell som Villaägarna lanserar. "Men på kort sikt behöver man även ett elstöd till alla konsumenter i Sverige. Då är det bättre att sänka elskatten och ta bort momsen", säger Mikael Larsson, vice ordförande Villaägarna Luleå.

Mikael Larsson, vice ordförande för Villaägarna i Luleå, kräver en förändrad elprismodell för att på sikt komma tillrätta med de höga elpriserna.

Mikael Larsson, vice ordförande för Villaägarna i Luleå, kräver en förändrad elprismodell för att på sikt komma tillrätta med de höga elpriserna.

Foto: Reino Jillker

Luleå2022-12-05 19:00

 Nu reagerar Villaägarna i Luleå över regeringens uteblivna elstöd till elprisområden 1 och 2. Något som drabbar många privatpersoner och företag i Norrbotten som ser sina elräkningar skjuta i höjden.

– Vi här i norr har långa och kalla vintrar och många har hög energiförbrukning. Det är ett stort län och man har olika förutsättningar, så det är rimligt att även vi omfattas av elstödet, säger Mikael Larsson, vice ordförande för Villaägarna i Luleå.

För att konsumenter i elområdena 1 och 2, där Norrbotten ingår, skulle få tillgång till elstöd så skulle elskatten kunna sänkas och momsen tas bort kortsiktigt.

– Skatten kommer att öka från den 1 januari och bli runt 49 öre per kilowattimme. Det hjälper en del men inte hela vägen om vi får en rabatt på 49 öre om elen kostar 4 kronor kilowattimmen. Hur ska företagen överleva på sikt. Jag tror att man måste förändra själva prismodellen för att komma åt problemet på sikt, säger Mikael Larsson.

Inom Villaägarna har man diskuterat hur en tänkbar lösning skulle kunna se ut för att på sikt kunna få ner elpriset för alla konsumenter.

Modellen utgår från att det sätts ett svenskt jämviktspris på el utifrån förväntad inhemsk efterfrågan och produktion med utgångspunkt från dagens fyra elprisområden. Därefter exporteras överskottsproduktion till ett exportpris som Nordpool sätter. Man får då två elpriser.

– Då får man differentierade priser inom landet respektive utlandet och då kanske man kommer ifrån en del av de problemen man nu har. Det kan bli bättre för alla konsumenter i Sverige, säger Mikael Larsson.

Varför skulle priset i Sverige bli lägre om man gör så här?

– Det är priset i utlandet som styr hur priset blir i Sverige då det är efterfrågan i Europa som driver upp marknadspriset. I Sverige finns tillgång till mycket el och vi har en nettoexport. Vi exporterar mer än vi importerar. Vi tror det här skulle ge ett lägre pris i alla Sveriges elprisområden, men man vet ju aldrig. Den här modellen är en variant på förre Eon vd:n Bengt Ekenstierna förslog, säger Mikael Larsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!