Taxeringsvärdet ska motsvara 75 procent av fastighetens marknadsvärde. Den schablonvärderingsmetod som Skatteverket använder ger dock stora avvikelser för enskilda fastigheter.
– Ingen hade accepterat att inkomstskatt eller bolagsskatt beräknades genom massvärdering och gissningar, men så fungerar det för småhus, säger Daniel Liljeberg, chefekonom på Villaägarna.
Villaägarnas Riksförbund har jämfört priserna vid 184 000 småhusförsäljningar som gjorts 2011-2013 med de samma hus taxeringsvärden. På så sätt har Villaägarna kunnat mäta hur stort taxeringsfelet är för närmare 10 procent av Sveriges småhus. Stickprovet är så omfattande att man drar slutsatsen att resultatet gäller för alla villor.
Villaägarnas undersökning visar att de största procentuella felen finns i landsbygd och glesbygd. Störst fel i kronor finns i storstadsområdena. I Norsjö är det genomsnittliga felet 51 procent, medan det uppgår till 940 000 kronor i Danderyd. I Robertsfors betalar 49 procent av småhusägarna för hög skatt till följd av felvärderingen, trots taket i fastighetsskatten på 7 262 kr.
– Det är allvarligt att så många småhusägare betalar för mycket i skatt. När dessutom Vänsterparitet och intresseorganisationer som står socialdemokratin nära vill höja fastighetsskatten, är det problematiskt att taxeringssystemet är så här otillförlitligt, säger Daniel Liljeberg.
Villaägarna anser att taxeringssystemet bör avskaffas på grund av den inneboende rättsosäkerheten i systemet.
– Fastighetsskatten borde helst avskaffas helt. I avvaktan på att det sker bör den frysas på nuvarande nivå och höjas i takt med prisbasbeloppet, säger Daniel Liljeberg.