Vill uppdatera allemansrätten

Forsränning, turridning och bärplockning. Exemplen hopar sig för aktiviteter som i dag drivs kommersiellt på privata marker.

LRF-ordförande Nils-Olov Lindfors värnar både om ridning och allemansrätt. Som markägare ser han också vad som kommer längre fram och hoppas på en ny lagstiftning. Här med arabstoet Ethiopia och fölet Etique.

LRF-ordförande Nils-Olov Lindfors värnar både om ridning och allemansrätt. Som markägare ser han också vad som kommer längre fram och hoppas på en ny lagstiftning. Här med arabstoet Ethiopia och fölet Etique.

Foto: Kurt Engström

Luleå2011-01-07 22:00

Enligt allemansrätten får man vistas i naturen om man inte orsakar den skada, men företagare börjar alltmer ta in pengar på naturen och dess skatter. I många fall är resultatet stora skador på marken för en markägare som inte får ett öre i ersättning.
– Vid markskador är det inte längre rätt att hävda att man bara nyttjar allemansrätten, tycker Nils-Olov Lindfors, länsordförande för LRF.
Han representerade Lantbrukarnas riksförbund vid ett möte i Östersund i december där en rad intresseorganisationer bytte erfarenheter kring ägarfrågor och allemansrätt. Begreppen i dag är alldeles för luddiga tycker alla.
Nu har de fått Naturvårdsverket att sätta igång en utredning för att få ett tydliggörande om allemansrätten gentemot markägares rättigheter.
Initiativet kommer från LRF i Norrbotten och har fått starkt stöd från hela landet.

Stoppade jakt
Bärfrågan är ett ämne som engagerar. Som ett sätt att lösa framtida tvister i bärskogen föreslås att bärföretagaren gör upp avtal med markägaren. Då kan situationer undvikas som den då ett jaktlag utanför Älvsbyn tvingades ställa in planerad jakt för att bärplockarföretag befann sig på jaktområdet.
Från LRF:s sida ser man hur inte bara bärplockningen, utan även naturturismen ökar snabbt.
Anna-Karin Sandberg driver Stall Balans i Björsbyn utanför Luleå. Hon säger att ryttarna har deltagit vid möten med markägare och att de är väldigt bussiga mot ryttarna i området, där det dessutom finns många stall.
På andra håll har bråk uppstått och ryttare har till exempel inte fått nyttja enskilda vägar, trots att allemansrätten godtar det.
– Markägare har redan i dag också rättigheter som många inte känner till, allra minst markägarna själva, enligt Nils-Olov Lindfors.

Dåligt med skyltar
– Den markägare som vill driva en förädlingsanläggning för bär intill sin skog har rätt att skylta upp området för att få behålla skogens bär själv. Då sätts allemansrätten ur spel. Men det vore tråkigt att hamna där, det går emot den svenska folksjälens tanke. Därför vill vi ha fram klargörande från regeringen om var gränserna för allemansrätten ska gå, så att markägare som själva vill göra affärer slipper känna sig pressade att ta till ”skyltlösningar”, säger Nils-Olov Lindfors.
Naturvårdsverket har nu tagit tag i frågan om att organiserad näringsverksamhet inte ska ingå i allemansrätten. Om några år kommer vi troligen att få en ny lag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om