Vill hyra förskola – får blankt nej

Torpets förskola i Antnäs, som drivs i privat regi, vill växa och hyra Hedens förskola som ska läggas ned till hösten. Men Luleå kommun säger blankt nej.

UPPGIVEN. Förskolechefen Desirée Edmundsson, på Torpets förskola ställer sig frågande till Luleå kommuns tvära nej om lokalerna på Hedens förskola. "Vi har haft ett bra samarbete med kommunen upplever jag", säger hon.

UPPGIVEN. Förskolechefen Desirée Edmundsson, på Torpets förskola ställer sig frågande till Luleå kommuns tvära nej om lokalerna på Hedens förskola. "Vi har haft ett bra samarbete med kommunen upplever jag", säger hon.

Foto: Jessica Rosengren

LULEÅ2016-05-10 21:55

Det blir allt färre barn i Antnäs och det gör att Luleå kommun väljer att i augusti stänga Hedens förskola, med två avdelningar och flytta över platser till Antnäs förskola som till hösten kommer ha fyra av fem avdelningar öppna. Hedens förskola ska dock förbli intakt. På Torpets förskola, som ligger ett stenkast från både Antnässkolan och Hedens förskola i närheten av byns livsmedelsaffär, ställer man sig frågande till varför inte Luleå kommun inte kan hyra ut den till dem.

– Det enda svar vi får är att det är nej. Men skolan ska få bruka lokalerna, säger Desirée Edmundsson, förskolechef på Torpets förskola.

– Jag känner mig jätteuppgiven. Är det här ett sätt att stoppa den privata förskoleverksamheten? Jag tänker också på det som hände med Ur och skur på Hertsön, säger hon.

Beatrice Lundström, huvudman för Torpets förskola säger att efterfrågan på platser ökar hos dem, men de tvingas neka på grund av få små lokaler.

– Jag tycker vi har fått olika bud hela tiden. Först skulle de behålla den om det blev vattenskada i en annan byggnad, sedan var beskedet att den skulle stå orörd och sedan att Antnässkolan ska använda den. Det känns tråkigt när man inte kan ha ett samarbete. Vi förstår som inte anledningen, säger Beatrice Lundström.

Torpets förskola startade 2014 och har i nuläget 24 barn, till hösten blir de 28 barn. De skulle också kunna tänka sig att hyra en del av Hedens förskola.

– Då kan vi dela upp i två grupper och de äldre barnen kan vara på Hedens, och de yngre här, säger Desirée Edmundsson.

Barn- och utbildningsförvaltningen vill ha Hedens förskola som reserv, ifall det skulle bli fler barn i framtiden. Ett annat skäl som anges är att Antnässkolan eventuellt ska nyttja lokalerna.

– I vår lokalstrategi står det att det är klokt att ha en reservkapacitet just i förskolan eftersom antalet barn kan svänga ganska mycket. När barnantalet minskar brukar vi inte säga upp hyresavtalet per automatik, säger Carina Lundström, lokalcontroller på Luleå kommun.

Beatrice Lundström köper inte det resonemanget.

– De står med en tom avdelning på Antnäs förskola, säger hon.

Prognoserna som barn- och utbildningsförvaltningen utgår från i sin planering pekar på att området som är kopplat till Antnässkolan har ett vikande barnantal fram till 2025. Det ska minska med 20 barn till 2025.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om