"Vilken jävla cirkus"

1 400 lägenheter ska bort ur Lulebos bestånd. Nästan 1 000 av dem på Örnäset och Hertsön. Kassörskan Melina Harjuniemi var en av dem som fick en lapp i brevlådan på fredagsmorgonen. Och hon fick en klump i magen.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2015-09-18 16:22

Pensionerade Ulf Holmqvist står och tittar ut över innergården på Flugsnappargränd på Hertsön. Regnet öser ner medan han pekar ut växthuset han byggt med delar från det nedbrunna grannhuset. Det kommunala bostadsbolaget Lulebo har låtit honom rusta upp hela gården.

– Det är den finaste på hela Hertsön, säger han.

I andra handen håller han informationspappret från Lulebo. Där står att hans och 448 andra lägenheter i området ska läggas ut till försäljning till bäst betalande. Det är en tredjedel av Lulebos bestånd på Hertsön.

– Vilken jävla cirkus. Nu är det bara att flytta. Hade jag inte trivts så bra här hade jag flyttat till sonen i Malmö på en gång, säger han.

Under fredagsmorgonen informerades cirka 1 600 av Lulebos hyresgäster att deras lägenheter nu är till salu. Ungefär 1 400 av dessa kan komma att säljas under de närmaste månaderna. Men enligt Lulebos tillförordnade vd, Anna-Stina Nordmark-Nilsson, kan processen att krympa bolaget ta tid.

– Vi ser fram emot att vi kommer få ett stort antal intressenter som vill lägga bud, säger hon.

– Redan idag har 20 till 25 anmält sitt intresse utan att veta vilka adresser det handlar om. Det känns som det kommer bli fler.

Hon menar att detta bådar för att Lulebo kommer få bra betalt i försäljningarna. Dessutom kommer det bli enklare att ställa motbud på nybyggnation.

– Men det är något som kommer dra ut på tiden. Det kommer inte vara klart till årsskiftet, utan vi får räkna med att det blir i slutet av första kvartalet 2016, säger Anna-Stina Nordmark-Nilsson.

Nästan 1 000 av lägenheterna som säljs ligger i östra Luleå, på Hertsön och Örnäset. Det är områden som Rikshem ratade vid sitt köp av 1 600 lägenheter.

Hur har ni gjort urvalet av lägenheter som ska säljas?

– Vi har utgått från försäljningen som sker med Rikshem. Vi har kommit fram till att det här är ett bra bestånd att sälja. Det här är också intressanta delar för olika typer av köpare.

Melina Harjuniemi cyklar längs Edeforsgatan, där de klassiska tegelhusen för järnverksarbetarna ska säljas. Hon har bråttom till jobbet på Coop Forum Örnäset. Även hennes lägenhet på Vretvägen ska säljas.

– Första intrycket var oro. Kommer det funka? Vad kommer det bli?, säger hon.

– Men vem som blir hyresvärd spelar inte så mycket roll. Jag har inte så mycket kontakt med min värd nu i alla fall. Så det kvittar.

Här säljer Lulebo

Fakta

Hertsön - 449 lägenheter (Morkullegränd, Orrgränd, Tjädergränd, Järpgränd, Domherregränd, Blåmesgärnd, Rödhakegränd).

Örnäset - 538 lägenheter (Vinkelgränd, Krongårdsringen, Rödkallens gränd, Edeforsgatan, Norra och Södra Vretvägen)

Centrum - 50 lägenheter

Råneå - 125 lägenheter

Porsön - 310 lägenheter

Björkskatan - 128 lägenheter

Gammelstad - 18 lägenheter

Bergnäset - ett fåtal lägenheter

Se hela listan med vilka adresser som berörs på www.nsd.se

Källa: Lulebo

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om