Mellan Småskär och Mjoön finns ett sund där Luleå kommun vill muddra en sträcka på cirka 500 meter. Syftet med muddringen är att skapa ett djup som gör att båtar, inte minst den båt som trafikerar skärgårdstrafiken, ska kunna använda sig av sundet på sin resa i den yttersta skärgården.
Muddringen innebär att skärgårdstrafiken slipper runda Mjoön vilket innebär en tidsbesparing på 40 minuter på resan tur och retur.
Vi har tidigare rapporterat om de undersökningar som gjorts av området och bottenförhållandena. Nu har en ansökan om tillstånd för vattenverksamhet lämnats in till mark- och miljödomstolen och Luleå kommun är nu i händerna på deras handläggningstid och den kan vara ganska lång.
– Vi tror att det kan ta upp till ett år innan vi kan få beslutet, säger Ove Forsberg, avdelningschef vid kulturarv, skärgård och turism.
Muddringen ska ge ett djup om minst 3,3 meter vid normalt vattenstånd och bredden på farleden blir 25 meter.
Tre olika dragningar av farleden har utretts och det har landat i en sträckning där den inte blir helt rak men heller inte för krokig för att exempelvis skärgårdstrafiken ska kunna köra där utan problem.
– Egentligen är den dragen på det djupaste vattnet och det blir mindre att muddra, säger Ove Forsberg.
En helt rak sträckning hade inneburit betydligt med muddring.
Muddringen ska göras med skopmuddringsteknik och eventuellt gripskopverk för större block. Muddermassorna, som beräknas bli 5100 kubikmeter, vill kommunen dumpa i havet öster om den lilla ön Klippan där det är ett djup på drygt 30 meter. I samband med muddringen väntas det uppstå temporär grumling men den bedöms inte få några långvariga effekter och den ska göras under en period i augusti/september då fisk inte leker och fåglar inte häckar.
Det finns i dag politiskt beslut att avsätta tio miljoner kronor till projektet som om allt går enligt plan ska göras hösten 2024.
– Vi ska göra ett försök att få lite EU-medel också men det blir i så fall en bonus, säger Ove Forsberg.
Tio miljoner kronor är en ansenlig summa men kommunen har gjort bedömningen att det är motiverat och att vinsterna är flera.
– Det här blir inte bara för skärgårdstrafiken utan även för fritidsbåtar. Skärgården blir mer tillgänglig och vi har även vägt in miljöaspekten. Vi tror att det är en långsiktigt lönsam investering, säger Ove Forsberg.