Att titta på folk som springer och går kan tyckas enahanda. Det är så lätt att bara se skogen. Men om vi försöker se träden i skogen, så syns också variationen av stilar. Det är väl en anledning till att Blodomloppet är populärt och lockar en viss publik.
Först mötte vi Jens Nilsson, 28, Luleå, som värmde upp.
– När man börjar bli gammal måste man stretcha lite.
Det var premiär för honom och loppet gick bra.
– Det var hemskt tufft, men banan var fin och trevlig, sa han.
Malin Westman, 39, Boden, var med för andra gången. Hon hade ett vilosamt upplägg av sin uppvärmning. Hon satt lugnt i gräset medan de andra stretchade. Hon var en av 1 930 deltagare som sprang eller gick.
För få toaletter
Vid många arrangemang, så även detta, saknades tillräckligt med toaletter för kvinnorna. Vad männen gjorde sina behov överlåter vi åt er fantasi.
Peter Olofsson, 29, Luleå, hade det kaxiga startnumret 1111, vilket kunde leda tankarna till såväl tätpositionen som bakre placeringar.
– Jag var med i Stadsmaran, enda gången jag sprungit tidigare i år. Stadsmaran är mitt personårssämsta som jag nu ska försöka att knäcka, sa han med glimten i ögat.
Sex kilometer i rullstol
Jonna Eliasson, 43, Luleå gjorde sina sex kilometer i rullstol. Hon hade ingen nummerlapp eftersom hon spontant lockats med av sin väninna, Anna-Maria Isaksson, 48, Kalix.
– Jag hänger med som ledsagare, sa Jonna med ett skratt.
Föreningen Blodomloppet har ingen olycksfallsförsäkring för de som deltar. Det kan tyckas märkligt då ett syfte med loppet är att locka fler att lämna blod. I dag finns 7 000 aktiva blodgivare i Norrbotten. Blod är färskvara, liksom motion. Lämnat blod kan sparas i sex veckor.
Brist i blodbanker
Till och från råder det brist i landets blodbanker. Det går inte att köra en bil hur länge som helst på en tankning. Detsamma gäller sjukhus. De behöver ständig tillgång på blod.
Årets lopp var det fjärde i ordningen. Arrangemanget håller ställningarna vad gäller deltagande till skillnad från landets musikfester.
Att lämna blod är lätt som en blodplätt. Att springa kräver lite mer. Inte minst i en solig och varm kväll som gårdagens.
Varför springer folk? Jo, för att folk kan.
Och för att det är kul, antar vi.