Cirka 800 medarbetare finns inom barnomsorgen i Luleå i dag, där 63 procent var legitimerade förskollärare under 2020.
Siffran ligger en bra bit över riksgenomsnittet för andelen legitimerade förskollärare (45 procent) men även lärarbehörigheten i Luleå har sjunkit sakta sedan 2015, förvisso med en liten ökning de senaste två åren.
Annica Backman, kommunens förskolechef, oroas samtidigt över de stora pensionsavgångarna som väntar runt hörnet.
– 2021– 2023 pensioneras drygt 20 medarbetare årligen inom barnomsorgen, främst förskollärare men även barnskötare, och 2024 är det ytterligare 36 som går i pension.
Det betyder att närmare 100 äldre medarbetare kan försvinna i kommande år – samtidigt som återväxten haltar.
– Orosmolnet är att vi får generellt svårare att rekrytera legitimerade förskollärare och yrkesutbildade barnskötare. Vi har ett stort behov framöver.
Och enligt vad Norr Media erfar, via tips från vårdnadshavare och även från anställda inom förskolan, är vikarieomsättningen högre än på länge, vilket delvis förklaras mot bakgrund av pandemin.
– Vi har aldrig haft så rörligt inom personalgruppen tidigare. Många har tvingats vara hemma på grund av restriktionerna. Sedan mars i fjol, när pandemin bröt ut, har vi haft en total frånvaro omkring 15 procent, säger Backman.
Ett sätt för kommunen att möta utmaningarna är att locka tillbaka redan pensionerad personal. I skrivande stund arbetar 117 personer över 65 år och ett 40-tal av dem är kopplade till specifika förskolor.
Ytterligare 54 pensionärer vikarierar inom kommunens bemanningspool – en fjärdedel av det totala antalet aktiva vikarier där – och de hoppar in på både förskolor och grundskolor.
– Vi hoppas att de vill fortsätta men det är inget som vi kan kalkylera med.
I stället arbetar förvaltningen med att höja attraktionskraften för arbetet i förskolan bland unga och därigenom trygga återväxten och kompetensförsörjningen på sikt.
– Dels är det viktigt att skapa positiva bilder av förskolan som arbetsplats för de inte har valt yrkesbana ännu. Det gör vi via marknadsföring, sociala medier och mässor.
– Men vi måste också vara attraktiva som arbetsgivare, skapa möjligheter för medarbetarna att fortbilda sig och höja kompetensen. I framtiden tror jag att vi själva behöver internutbilda de som saknar legitimation mycket mer.
Annica Backman berättar att förskolan nu satsar offensivt på att ta in fler praktikanter och lärlingar.
– Vi vill ta emot så många som möjligt, både de som läser till barnskötare och förskollärare. Vi har aldrig haft så många lärlingar och praktikanter som nu. Vi jobbar även ihop med gymnasiet och har utökat praktikplatserna för elever på barn- och fritidsprogrammet.
Hur löser ni handledningen när det samtidigt är så många rutinerade medarbetare som går i pension?
– Där slår du huvudet på spiken. Det uppstår en flaskhals när vi inte har tillräckligt med handledare som orkar ta sig an alla praktikanter och lärlingar. En utmaning.
Hur ser lönekonkurrensen ut med andra grannkommuner?
– Varje kommun har sin filosofi kring hur yrkesgrupper ska lönesättas och visst kan det förekomma att andra betalar bättre. Vi är många som slåss om de färdiglegitimerade förskollärare som kommer ut på marknaden, säger Annica Backman.