Inom Luleå kommun finns ungefär 500 aktiva vikarier inom förskola, skola, fritids och kök. Det handlar om timanställda som går in och tar kortare vikariat. Chefen för kommunens löne- och bemanningsenhet uppskattar att cirka 350 av dem har inriktningen förskola. Av dem är många beredda att ta ett vikariat även inom skolan.
– Många är studerande eller pensionärer som jobbar i den omfattning de orkar, säger Lovisa Rosén.
Dessutom finns många som försörjer sig på att ta de vikariat som dyker upp inom skolan/barnomsorgen.
Störst är behovet av vikarier i influensatider. Då drabbas inte bara barnen utan även personalen.
– Därför är det viktigt att vi fyller på vikariebanken hela tiden, säger hon och tillägger att många timvikarier försvinner när de får chansen till längre vikariat.
Lovisa Rosén är hoppfull inför hösten. Hon hoppas att personalen vilat upp sig under semestern, varför behovet av vikarier kan hållas på en hanterbar nivå
– Jag känner mig lugn, vi har vikarier, säger hon vis av tidigare erfarenheter.
Hon påpekar också att det är verksamheterna som gör bedömningen om vikarie behövs. Med färre barn på plats minskar behovet av personal.
Rosén konstaterar också att det kan ta ett tag innan alla pusselbitar fallit på plats – innan alla vakanser tillsatts. Många timvikarier har haft annat jobb under sommaren och är i behov av ledighet innan de är redo att åter kan börja arbeta.
Pensionärer, många med lång erfarenhet, är en grupp som nyttjas flitigt.
– Det är en fantastisk resurs, säger Rosén som bara ser fördelar med att olika generationer får mötas i vardagen.
Skulle fler behöva utbildas till förskollärare?– Vi är inne i ett generationsskifte. Utbildningsplatserna räcker nog inte till.
Lovisa Rosén hoppas också att åtminstone några av de outbildade timvikarierna ska inse hur roligt och givande jobbet är och att de utbildar sig. Något som i förlängningen ger en annan lön och tryggare anställning.
Något knepigare har det varit att hitta personal till köken, trots löpande rekrytering.
– Det har varit svårt att rekrytera kockar och måltidsbiträden.
Annonseringen inför hösten verkar dock ha fallit i god jord.
– Vi har fått många sökande, säger Rosén och påtalar att många av dem som jobbar i kök även kan tänka sig att jobba ute bland barnen.