"Vi vill stärka och ge dem hopp"

Birgitta Nordvall och Ulrika Enström ska leda stödgruppen för barn. De är förväntansfulla.  "Stödgruppen kommer att göra skillnad", säger de.

Birgitta Nordvall och Ulrika Enström ska leda stödgruppen för barn. De är förväntansfulla. "Stödgruppen kommer att göra skillnad", säger de.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2013-01-21 06:00

Vi möter Birgitta Nordvall, familjepedagog i socialtjänstens öppenvård, och Ulrika Enström, diakon i Nederluleå församling, i Porsökyrkan där stödgruppen för barn mellan 7 och 12 år som startar 29 januari ska ha sin lokal. Det är de två kvinnorna som ska leda gruppen. Med är också Johanna Henriksson, som är drogförebyggare i socialtjänsten och den som samordnar den nya verksamheten.

- Barn som lever i familjer med missbruk utgör ett prioriterat område nationellt och lokalt i kommuner. Socialtjänsten arbetar med dem och det utförs mycket gott arbete i skolorna. Vi har också haft stödgrupper men nu vill vi bygga upp en kontinuerlig gruppverksamhet med rekrytering hela tiden, säger Johanna Henriksson.

En stor hemlighet
Hon betonar vikten av att vuxna - inte minst de som arbetar med barn - vågar se och lyfta utsatta barn. De är inte alltid lätta att upptäcka men statistik visar att i varje skolklass finns två barn från familjer där det förekommer missbruk.

- Barnen reagerar olika på sin utsatthet. Några blir "tapetblommor", det vill säga osynliga, någon annan blir klassens clown eller "den duktiga" flickan eller pojken. De utåtagerande är kanske lättast att upptäcka, säger Birgitta Nordvall.

Hon talar om barn som bär på en stor hemlighet och behöver avlastning.

- En viktig sak att säga i det här sammanhanget är att det är tillåtet att älska föräldrar även om de missbrukar.

Bygger upp självbild
Ulrika Enström vill förstärka budskapet.

- Det är jätteviktigt att barnen tillåts älska mamma och pappa ändå. Samtidigt måste vi lyfta av barnen den skam och skuld som de ofta bär på. Barn tar ofta ansvar för sina föräldrar. I stödgruppen kan vi avlasta och stärka dem. Vi kan visa på att det finns hopp om en förändring i familjen, men att det inte är deras ansvar, säger hon.

Birgitta Nordvall fyller i:

- Barnen får vuxna att vända sig till och vi bygger upp deras självbild och självförtroende.

Speciellt tema
I stödgruppen får barnen redskap att hantera sin situation. Samtal blir grunden i verksamheten men lika viktigt kommer det att bli med kreativa uttryckssätt som rollspel, bild och musik.

- Vi kommer att utgå från barnens behov och önskemål, säger Birgitta Nordvall och tillägger:

- Barnen har förstås inte identiska behov och önskemål.

Varje träff kommer att ha ett speciellt tema.

- Känslor är förstås ett huvudtema. Sedan har vi teman som: roller i familjen, gränssättning och information om alkohol och narkotika, säger Birgitta Nordvall.

Föräldrars samtycke
Alla tre kvinnorna påpekar vikten av att barnen får möta varandra och komma till insikt om att de inte är ensamma om sina erfarenheter.

Vid vårt möte har fem barn anmälts till stödgruppen, men det finns förhoppningar om en grupp på åtta barn. Det är i många fall skolkuratorer som har lyft barnens behov av stöd och hjälp. Alla barn som är med ska ha sina föräldrars samtycke.

- Vi börjar med ett inskrivningsmöte där både barnen och föräldrarna är med. Vi träffar dem tillsammans men också var för sig. Föräldrarna får information om hur vi ska arbeta.

- Till de två eller tre första träffarna kan nya barn skrivas in och den som vill kan sluta. Sedan är grupprocessen i gång och gruppen spikad, säger Birgitta Nordvall.

13 träffar
Stödgruppen ska träffas en eftermiddag per vecka efter skoltid - tisdagar mellan 14.30 och 16.00. Det blir sammanlagt 13 träffar. Efter en tid sker sedan en 14:e återträff. För föräldrarna blir det förutom inskrivningsmötet två träffar, med andra ledare än de som barnen har, där de får information om barnens teman och om hur arbetet i stödgruppen är upplagt.

Att delta i stödgruppen är helt gratis och det ingår ett mellanmål i varje träff som barnen har. Gruppledarna har tystnadsplikt och det som sägs i gruppen stannar där. Inga journaler förs.

Ulrika Enström påpekar apropå att stödgruppen kommer att ha sin lokal i Porsökyrkan:

- Verksamheten är religiöst och politiskt helt obunden.

Stor betydelse
Folkhälsoinstitutet har bidragit med medel till startandet av projektet. Nu tar Luleå kommun och Svenska kyrkan över finansieringen.

Johanna Henriksson försvarar utgifterna:

- Vetenskapliga studier visar att stödgrupper som den som vi startar har stor betydelse för sättet att hantera livssituationen. Barn som inte får stöd och hjälp löper större risk att utveckla psykisk ohälsa och själva hamna i missbruk.

Inför hösten planeras startandet av en ny barngrupp och en ungdomsgrupp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om