En helt vanlig promenad genom byn för några år sedan. Det var startskottet för i helgen treårsjubilerande Musikfesten i Korpilombolo. Eller egentligen krävdes det mer än lite flanerande - men där och då föddes idén.
Två lyckade festivaler
- Vi gick där runt byn och började fantiserade om en stor festival likt Luleåkalaset. Med superkända artister och karuseller. Ganska snart skickade vi in vår idé till kultur- och utbildningsnämnden i Pajala och vår kontakt fick oss väl att inse att det inte går att ha kända artister och karuseller på en gång, utan att man måste jobba upp sig från grunden, säger Joakim Isaksson Markström.
Tillsammans med Lisette Ride-fors har han rott i land två lyckade festivaler. Första året, 2010, lockades 500 personer till festivalen. Och året efter dök 300-400 upp.
- Första året hade vi egentligen inga förhoppningar, vi var mest nervösa. Men i Korpis bor det cirka 500 personer så vi nådde dit vi ville. Vi är mest stolta och glada över att ha åstadkommit något. Vi vill sätta Korpis på kartan.
I år är den svenska reggaeartisten Syster Sol dragplåster. Liksom Daniel Wikslund och Luleåbanden Raglephant och The Happy Chaps. Tillsammans med några lokala akter kommer de spela inne i Gårdbyskolans gymnastiksal.
"Inget särskilt tema"
- Det ska blir intressant med Daniel Wikslund, Norbottens yngste riksspelman. Han vet verkligen hur man ska få igång en publik och så är det kul att inte bara köra på "vanlig" festivalmusik, säger han och fortsätter:
- Vi tycker det här är en festival med potential. Vi har inget särskilt tema utan tänker mer på att leverera riktigt bra musik och att unga talanger ska ha en scen att stå på.
Bland de lokala förmågorna syns bland andra Luleåtjejen Lovisa Qvick och Korpisbon Per Hieta Nyberg. Nytt för i år är också de ickemusikaliska inslagen, där både motionsdans, workshop med Exiled dance crew och graffiti med Anton Backe står på schemat.
Vad hoppas ni på i år?
- Vi hoppas på en lyckad festival med bra underhållning och att folk uppskattar allt det slit vi faktiskt lagt ner. Vi trodde det skulle vara enkelt att göra en festival, men det krävs vilja och engagemang för att något ska hända, säger Joakim och fortsätter:
- Sedan försöker vi nå ut ännu mer till en bred målgrupp. Men det vi är allra mest nöjda över är att det som bara var en rolig tanke från början faktiskt blev en festival. Vill man att saker ska hända i byn får man ta tag i det själv.