"Vi trampar på folk"

Under den närmsta veckan ska Luleåborna få en påminnelse om saker de troligen redan känner till.På lördagen invigdes utställningen "Mänskliga rättigheter i bild" av fotografen Elisabeth Olsson och Civil rights defenders.

Natasha Jevtic Esbjörnson, kommunikationschef på Civil rights defenders, och Jan-Olov Madeleine Ågren från Röda Korsets byrå mot diskriminering är båda initiativtagare till att utställningen hamnade i Luleå. Foto: KURT ENGSTRÖM

Natasha Jevtic Esbjörnson, kommunikationschef på Civil rights defenders, och Jan-Olov Madeleine Ågren från Röda Korsets byrå mot diskriminering är båda initiativtagare till att utställningen hamnade i Luleå. Foto: KURT ENGSTRÖM

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2010-01-25 06:00
Det är Röda korsets byrå mot diskriminering med konsulenten Jan-Olov Madeleine Ågren i spetsen som tagit utställningen till Luleå.
Utställningen, som hade premiär den elfte september förra året, på åttaårsdagen av händelsen i New York, har bara visats tre gånger tidigare, två gånger i Stockholm och en gång i Göteborg. Det är alltså första gången som utställningen lämnar storstäderna.
Kränkta människor
Utställningen Våra rättigheter är framtagen av Civil Rights Defenders (f d Helsingforskommittén), i samarbete med fotografen Elisabeth Ohlson Wallin som tidigare gjort uppmärksammade utställningar som Ecce Homo och In Hate We Trust.
Utställningen illustrerar i bildform de mänskliga rättigheterna. Det visas bilder på människor som kränks i olika former och i olika situationer.
En av initiativtagarna till utställningen är konsulenten på Röda korsets byrå mot diskriminering Jan-Olov Madeleine Ågren.
- Syftet är att lyfta de mänskliga rättigheterna. Mycket som visas här är kanske självklart för många men ibland måste man komma med en påminnelse, säger Jan-Olov Madeleine Ågren.
Tvärstannade vid mattkanten
Utställningen visar exempel på rätten till yttrandefrihet, rätten till politiska rättigheter, rätten till rättssäkerhet med mera.
Det som väcker mest uppmärksamhet är mattan som finns på golvet, mitt i utställningen.
Kristin Lindfors, 17 år, från Haparanda besökte utställningen av en ren slump. Med bestämda steg närmade hon sig bilderna men tvärstannade vid mattkanten.
Mattan, som är gigantiskt stor är framtagen för utställningen för att väcka debatt kring kränkningar av människors rättigheter. Mattan är gjord på ett fotografi av liggande människor med olika hudfärg, män, kvinnor och barn.
Kristin Lindfors ville inte gå på mattan.
- Nä, usch, det här är gripande men en mycket stark och bra idé, säger hon.
"Vi trampar på folk dagligen"
Trots att hon uppmanades att gå på mattan av Natasha Jevtic Esbjörnsson, kommunikationschef på Civil Rights Defenders så hoppade Kristin Lindfors på de svarta mellanrummen mellan människorna.
- Mattan är en central del av utställningen. Folk reagerar och en del inte alls, säger Natasha Jevtic Esbjörnsson och fortsätter:
- Vi trampar på folk dagligen, ibland omedvetet. Mattan ger ofta besökarna av utställningen av rejäl tankeställare.
Luleås kommunalråd Karl Petersen invigde och Natasha Jevtic Esbjörnsson talade när utställningen startade. Utställningen kommer att finnas på nedre plan på Strand galleria en vecka framåt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om