"Vi ska lära oss ta betalt"

Solveig Labba visar upp en traditionell samisk barnmössa och en modernare variant där hon har lekt med olika tyger.Hon är egen företagare och ägnar sig åt hantverk.- Jag gör saker själv och jag lär ut åt andra, säger hon.

Solveig Labba med en traditionell barnmössa och en i modernare tappning. Nu ska hon lära sig att ta ordentligt betalt för sina produkter.FOTO: Bengt-Åke Persson

Solveig Labba med en traditionell barnmössa och en i modernare tappning. Nu ska hon lära sig att ta ordentligt betalt för sina produkter.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2009-04-07 06:00
Solveig Labba, Övre Soppero, är same och egen företagare. Tillsammans med nio andra kvinnliga samiska entreprenörer från Norrbotten och Västerbotten ska hon gå en utbildning i entreprenörskap.
Det handlar om ett samarbete mellan Connect norr och Sveriges samers riksförbund, SSR.
Värdesätter nätverk
I går samlades kvinnorna för första gången på Aurorum i Luleå.
- Vi ska bland annat lära oss ekonomi och att ta betalt för våra produkter. Vi kvinnor är dåliga på att sätta värde på det vi gör.
- Jag ser också fram emot att lära mig hur man gör när man köper tyger från andra EU-länder och hur man gör med tullen. Jag skulle också vilja köpa ekologiskt, säger Solveig Labba.
Hon värdesätter inte minst det nätverk hon får i de andra kvinnorna på utbildningen.
Forum inför publik
Karin Alldén, Connect norr, är den som ska hålla i Connect Sapmi som utbildningen heter. Kvinnorna ska träffas fyra gånger under drygt ett halvt år och
dessemellan göra uppgifter hemma.
Under ett så kallat Connect Sapmi forum ska entreprenörerna presentera sina företag inför en kompetent panel bestående av mer etablerade företagare som ska ge goda råd.
- Forumet hålls dessutom inför publik, säger Anders Gothefors, verkställande direktör för Connect norr.
Det är andra året som utbildningen hålls. Förra året utbildades sju samiska kvinnor.
Finansieringen sköts av länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten och EU.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om