– Om vi pratar om de här 25 000 nya invånarna så måste vi säkert utbilda nästan lika många på lite olika nivåer. Vi sitter i diskussioner med regeringen. Det är arbetsmarknadsdepartementet, utbildningsdepartementet och näringsdepartementet. Vi vill ha ett utökat takbelopp för att kunna utbilda ännu flera civilingenjörer mot elektrifieringen av samhället, säger Pär Weihed, prorektor vid Luleå tekniska universitet.
Under civilingenjörerna är det högskoleingenjörer som är 2-3-åriga utbildningar. Under det är det YH-systemet och under det är teknikcollege.
– Med allt det här jobbar vi strukturerat med bolagen för att identifiera behoven, säger han.
I regeringens samverkansprogram sitter LTU med och diskuterar det livslånga lärandet.
– Industrin måste vara involverad i det på ett helt annat sätt. Det är en jättestor strukturomvandling på gång nu som berör inte bara oss här i norr utan i hela samhället. Vi sitter med ett koncept där vi bryter ner behovet av utbildningar här i norr i 60 olika moduler och kan då sätta in korta, intensiva insatser, säger han.
Konkret har man börjat genom LTU Professional Education där företag kan köpa skräddarsydda kurser och uppdragsutbildningar.
– Det finns även kostnadsfria onlinekurser, MOOC, som ligger öppet på hemsidan för de som är intresserade, men det är långt ifrån färdigutvecklat. Att göra kurser för drift- och underhållsidan blir en utmaning, säger Pär Weihed.