I övrigt avstår Carl Johan Westborg, som har läkaransvaret på boendet där Berit Enström vårdades, från att lämna några kommentarer. "Jag kan ju inte uttala mig i enskilda ärenden. Om de önskar klaga så är det ju bättre att göra det direkt till mig eller chefen, eller via patientnämnden, hellre än i tidningen", skriver läkaren.
Lena Kruse, verksamhetschef och ansvarig för den legitimerade personalen i Luleå kommun, når vi på telefon.
Det här är andra fallet på kort tid där anhöriga för fram uppgifter om vanvård efter att närstående avlidit. Hur kommenterar du det?
– Jag vill gärna att närstående hör av sig till oss, eftersom vi inte har fått in några synpunkter. Vi vill alltid ha dialog med anhöriga om de inte känner sig nöjda. Närstående kan alltid ringa till både läkare, ansvarig sjuksköterska och enhetschef.
Anhöriga i det här fallet har varit i kontakt med personal på boendet, och fått veta att allting var bra med Berit Enström. Men så kan det ju inte ha varit.
– Då vet jag inte vem de har haft kontakt med, och det vill jag gärna veta. Nu har jag bara kontrollerat med några personer. Men det var ingen som hade fått in synpunkter.
Avvikelser och klagomål tas alltid på största allvar, förklarar Lena Kruse.
– Finns det behov utreder vi det och gör Lex Maria eller Lex Sarah-anmälningar om det finns den grunden.
Något rakt svar på frågan om varför anhöriga inte informerades om att beslut om palliativ vård togs får vi inte.
– Det här är ju ett samarbete vi gör tillsammans med ansvarig läkare. Och ställer man en palliativ diagnos, måste vi naturligtvis prata med anhöriga. Det är viktigt att läkaren är involverade i den dialogen.
När det gäller uppgifterna om att Berit körts in till Sunderby sjukhus med smutsiga kläder och varit allmänt ovårdad, hänvisar hon till verksamhetschefen Anna Fors.
Men ska det vara på det sättet när man kommer från ett boende där du är ansvarig?
– I det här ärendet har inte vi fått in synpunkter av närstående eller anhöriga, som jag känner till. Så jag ser gärna att de hör av sig till oss, så att vi kan ha en dialog med dem. Vi tar emot synpunkter och klagomål på största allvar. För mig känns det viktigt att vi får in dem.
Anna Fors förklarar att hon inte har någon kännedom om den påstådda vanvården.
Du känner inte igen deras beskrivning?
– Nej, det gör jag absolut inte.