"Vi måste hålla efter våra ungar"

Håll koll på lådvinet och medicinerna hemma! Det rådet riktade Andreas Nilsson, landstingets missbruks- och beroendeenhet, till tonårsföräldrar vid en paneldebatt om ungdomar och droger.- Prata med era barn. Det är barn som mår dåligt som flyr vardagen med hjälp av droger, sa han.

Anna-Karin Brännström, kurator på gymnasieskolan, (bredvid Hertsöskolans rektor Roger Stenberg och Kungsfågelns rektor Ingrid Backfjärd) redovisade en enkät som visade att var tionde gymnasieelev i årskurs 2 har provat narkotika.FOTO: Kurt Engström

Anna-Karin Brännström, kurator på gymnasieskolan, (bredvid Hertsöskolans rektor Roger Stenberg och Kungsfågelns rektor Ingrid Backfjärd) redovisade en enkät som visade att var tionde gymnasieelev i årskurs 2 har provat narkotika.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2010-02-23 22:06

Paneldebatten/informationen arrangerades i aulan på Lärkan i gymnasiebyn på tisdagskvällen och bland deltagarna fanns rektorer och kuratorer från grundskolan och gymnasiet, narkotikapoliser, personal från landstingets missbruks- och beroendenhet, socialsekreterare och en representant för FMN (Föräldraföreningen mot narkotika).
Ökad medvetenhet
De rådde enighet om att det finns en ökad medvetenhet i vuxenvärlden om drogproblemen och att detta har lett till att en större andel av de ungdomar som har missbruksproblem upptäcks även om antalet ungdomar som använder droger inte ökat.
En drogvaneundersökning gjord på gymnasieskolan i Luleå under 2009 visar att tio procent av eleverna på årskurs 2 i gymnasiet har testat narkotika. Den siffran är oförändrad sedan 2007.
- Men det är väldigt oroande att drogmissbruket går nedåt i åldrarna och att fler går in i ett tyngre missbruk, sa Per-Olov Andersson, chef för narkotikapolisen i Norrbotten.
Alla i panelen betonade vikten av samverkan mellan alla de institutioner, myndigheter och organisationer som har kontakt med ungdomarna. Att föräldrarna har det största ansvaret och den största möjligheten att påverka poängterades - att föräldrarna måste våga sätta gränser.
Föräldraansvar
- Vi måste hålla efter våra ungar. De är vår framtid. De är jätteviktiga och vi måste ta vårt föräldraansvar, slog Per-Olov Andersson fast.
Andreas Nilsson, missbruks- och beroendenheten, poängterade några viktiga saker för föräldrar att tänka på. Bland annat att hålla mediciner inlåsta.
- En till synes oskyldig värktablett som Treo comp innehåller kodein motsvarande 20 milligram morfin. I kombination med alkohol kan det bli förödande, sa han.
Avtrubbat
Andreas Nilsson uppmanade också föräldrar att hålla koll på vad ungdomarna besöker för sidor i sina datorer och att inte låta alkohol finnas tillgänglig i hemmet.
- Ur en bag-in-box med vin som står framme hemma är det lätt för ungdomar att nalla två glas vin. Två glas vin kan ju tyckas vara ganska oskyldigt för en kille eller tjej i tonåren. Men om de sedan går på en fest med omdömet avtrubbat av vin och det röks hasch på festen är tröskeln för att testa väsentligt lägre, sa Andreas Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!