"Vi mår bättre än rikssnittet"

För första gången har folkhälsan i Norrbotten jämförts med övriga län i Sverige. På måndagen presenterades resultatet av Norrbottens folkhälsopolitiska råd.

Kerstin Sandberg, utredare på Norrbottens läns landsting.

Kerstin Sandberg, utredare på Norrbottens läns landsting.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2009-10-12 20:12
Det är Sveriges kommuner och landsting tillsammans med Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut som har gjort den nationella undersökningen.
Undersökningen, Öppna jämförelser, jämför hur norrbottningar mår i förhållande till övriga riket och anledningen är att uppmärksamma olika frågor som kan leda till förbättringar när det gäller folkhälsan i länet.
Öppna jämförelser
- Just när det gäller folkhälsan är det första gången vi har öppna jämförelser, säger Kerstin Sandberg, utredare på Norrbottens läns landsting.
Undersökningen har utgått från faktorer som människors levnadsvillkor, levnadsvanor och hälsoeffekter.
Resultaten av undersökningen visar att norrbottningarna mår "bättre än rikssnittet", enligt Leif Wikman, Norrbottens folkhälsopolitiska råd.
- Vi har bra psykiskt välbefinnande, säger Kerstin Sandberg men uppger också att när det gäller den kroppsliga hälsan är det "kanske något sämre".
Mindre positiva resultat
När det gäller socialt stöd svarade 25,7 procent av männen i åldern 18-80 år att de hade låg tillit till andra medan resultatet för kvinnorna i samma åldersgrupp var ännu lite lägre, 21,4 procent.
Men undersökningen uppvisar även mindre positiva resultat.
Bland annat insjuknar fler kvinnor än män i lungcancer. Undersökningen visar också att dubbelt så många män som kvinnor i Norrbotten får hjärtinfarkt.
Enligt Kerstin Sandberg har Norrbotten "sedan långt tillbaka" alltid legat högre när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar och hon uppger att en anledning kan vara matvanor och levnadsvanor.
- Vi har ett ordentligt förbättringsarbete när det gäller hjärt- och kärlsjukdomar. Vi jobbar jättemycket med frågan, säger Agneta Granström, ordförande för Norrbottens folkhälsopolitiska råd.
Högt antal tonårsaborter
Antalet tonårsaborter är också högre i Norrbotten jämfört med andra län.
- Det är väldigt nedslående att vi inte lyckas hjälpa unga kvinnor att slippa genomgå en abort. Det här är ett område vi måste arbeta på. Det är inte acceptabelt. Det ska inte vara abort som preventivmedel. Med de åtgärder som vi gör är det nedslående. Vi gör fortfarande mycket verksamhetsinsatser men ändå ser vi inte positiva effekter. Vi får inte ner aborttalet, säger Agneta Granström.
Kerstin Sandberg uppger att det är viktigt att se undersökningen som en möjlighet att utvecklas och bli bättre.
- Mår vi bra så går det bra för Norrbotten. Det har att göra med utvecklingen i länet, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om