"Vi kräver rättvisa"

Nu reser sig pensionärerna mot att de tvingas betala högre inkomstskatt än yrkesverksamma.I Luleå gick uppemot 1 000 arga PRO-medlemmar i protestmarsch i går.- Vi kräver rättvisa, det vill säga lika skatt för pensionärer och löntagare, sade Lars Hedberg, Älvsbyn, ordförande för PRO Norrbotten.

"Regeringen vill ge oss fem miljarder. Löntagarna har fått 75 miljarder i skattelättnad under mandatperioden. Men det är valår och vi utgör 25 procent av valmanskåren", sade Lars Hedberg,

"Regeringen vill ge oss fem miljarder. Löntagarna har fått 75 miljarder i skattelättnad under mandatperioden. Men det är valår och vi utgör 25 procent av valmanskåren", sade Lars Hedberg,

Foto: Göran Ström

LULEÅ2010-04-20 06:00
Det var inte bara Luleåpensionärer i protesttåget som gick efter Storgatan i Luleå - från stadsparken till Gula paviljongen. Där fanns också tillresta från andra delar av Norrbotten.
Stark vrede
Talare var förutom Lars Hedberg också Jan-Erik Åhman, ordförande i PRO:s samorganisation i Luleå. Åhman läste upp en petition riktad till landets makthavare. I den heter det bland annat att vreden bland pensionärerna aldrig varit så stark tidigare och att inget annat land har högre skatt för pensionärer än för löntagare.
Lars Hedberg tog upp Åhmans tråd.
- Av 18 europeiska länder som vi har undersökt är Sverige det enda land som beskattar pensionärer högre än yrkesverksamma. Tyskland har 18 procent lägre skatt för pensionärer. I Finland har pensionärerna en procent lägre skatt. Vi kräver inte lägre skatt utan lika skatt.
Alla är överens
Hedberg påminde om att det är pensionärerna som har tjänat ihop Sveriges förmögenhet och borde ha bättre villkor. Sedan påpekade han att det är valår i år:
- Vi pensionärer utgör 25 procent av valmanskåren!
Alla fem pensionärsorganisationer i Sverige är överens i skattefrågan. Alla kräver rättvisa i form av lika beskattning av pensionärer och löntagare.
- Märk väl att den som blir pensionär tappar 40 procent av sin inkomst och att pensionerna sänks med tre procent i år och ytterligare tre procent nästa år, sade Lars Hedberg.
Vill veta när
Regeringens löfte om fem miljarder i skattelättnad från 1 januari 2011 imponerar inte.
- Det innebär ungefär 100 kronor lägre skatt per månad medan merkostnaden för en "medelpensionär" är ungefär 700 kronor per månad.
- Löntagarna har fått 75 miljarder i skattelättnad under innevarande mandatperiod! sade Lars Hedberg.
Om den rödgröna oppositionens löfte att ta bort den orättvisa beskattningen sade han:
- De har inte sagt när. Vi vill veta när orättvisan skulle försvinna om det blir regeringsskifte.
Marsch i Gällivare
I Gällivare marscherade också PRO-medlemmar i går och de hade protestmöte i Folkets hus.
I Stockholm överlämnades närmare en kvarts miljon namn för rättvis skatt till regeringen. Det skedde på Mynttorget i samband med PRO:s protestmöte där. Namnen togs emot av ordföranden i riksdagens skatteutskott Lennart Hedquist (M).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om