"Vi känner oss som nybyggare"

Luleås nya villaområde Hällbacken är hett. Etapp ett och två är helt slutsålda. Och de första nybyggarna har redan flyttat in.

LÅNG VÄNTAN. Det tog tid innan Johan och Cecilia Larsson kunde bygga sitt hus på Hällbacken. De hann avverka tre år i Rutvik först. Men nu är de bland de första som bosätter sig i det nya området.

LÅNG VÄNTAN. Det tog tid innan Johan och Cecilia Larsson kunde bygga sitt hus på Hällbacken. De hann avverka tre år i Rutvik först. Men nu är de bland de första som bosätter sig i det nya området.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2014-04-26 06:00

Luleå växer norrut. Det nya villaområdet Hällbacken har blivit populärt efter en start, där många varit tveksamma till området. Familjen Larsson flyttade in i området för två månader sedan och de var då bland de första som bosatte sig på Hällbacken. De hade då väntat i flera år på att området skulle bli verklighet och valt bort tomter på attraktiva Kronan i förhoppning om att något skulle hända.

– Vi bodde på Björkskatan. Men vi var osäkra på om det skulle bli något, så vi köpte ett hus i Rutvik. Där bodde vi i tre år. Det var kanske lite onödigt, men vi visste inte om det skulle bli något här. Dessutom tjänade vi lite pengar på det med tanke på hur huspriserna stigit, säger Johan Larsson.

Han har stått i kommunens tomtkö i tolv år.

– Vi kunde fått på Kronan. Men det var aldrig aktuellt, det är ju ett villaområde i skogen. Här har vi vatten och det kommer aldrig komma ett kommunalt erbjudande närmare vatten än här, säger Johan Larsson.

– Hällbacken är nära både till stan och natur, säger Cecilia Larsson.

– Och till en badstrand! skriker Ebba Larsson, 5 år.

Barnen körs fortfarande till förskolan i Rutvik eftersom den planerade på Hällbacken fortfarande ligger några år bort. Till hösten blir det plats på Björkskatan istället.

På Johan Larssons önskelista står en busslinje in till stan.

– När man bodde på Björkskatan åkte man alltid buss till jobbet och det gick en var tionde minut. Då behövde man inte ens kolla tidtabellen, säger han.

De ser fram emot att området fylls på med grannar. Än så länge har fem familjer flyttat in.

– Vi är inte så många än. Jag är föräldraledig och hemma på dagarna, men det finns en till här bredvid som också är det. Det är prefekt för då får man lite sällskap, för det är lite tomt annars här än så länge, säger Cecilia Larsson.

Från början när de började bygga, när intresset för Hällbacken var lågt, var de också oroliga att de skulle bli ensamma på området.

– Vi visste inte hur det skulle bli med de andra etapperna, säger Cecilia Larsson.

– Och alldeles i början var man orolig för om det skulle bli något av det här. Det var lite prat att det inte var så intressant. Vi köpte i Rutvik för att det drog ut på tiden här och vi tänkte att det får väl vara då

Nu står huset klart men gården är en leråker, till barnens glädje. Gården ska fyllas ut med massor för att få till en trädgård. Och i helgen flyttar nästa familj in.

– Vi känner oss som nybyggare här. Som att vi bryter oprövad grund, trots att det finns bebyggelse i närheten som funnits i 20 år, säger Johan Larsson.

Tomtkön i Luleå

Just nu står 1 205 personer i Luleå kommuns tomtkö. De senaste två åren har kön vuxit konstant. Varje år gör kommunen en utrensning bland de som betalat avgiften för att stå i kön och den har nyligen utförts. Totalt kommer 286 tomter släppas på Hällbacken fem alla planlagda etapper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om