"Vi kan tänka oss att skärpa reglerna"

Regeringen kommer skärpa minerallagstiftningen. Enligt näringsminister Mikael Damberg (S) har för många oseriösa aktörer tillåtits provborra i länet.

Hårdare tag. Efter rekordökningen av prospekteringar i länet vill nu näringsminster Mikael Damberg (S) dra i bromsen. För många oseriösa aktörer har varit i farten och långsiktigheten i projekten är inte tillräcklig.

Hårdare tag. Efter rekordökningen av prospekteringar i länet vill nu näringsminster Mikael Damberg (S) dra i bromsen. För många oseriösa aktörer har varit i farten och långsiktigheten i projekten är inte tillräcklig.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2015-08-31 21:37

Förra året blev den nya minerallagstiftningen klar. Men redan nu har det påbörjats en översyn för att se om den kan skärpas. Under hösten ska arbetet utföras och nästa år ska ett förslag presenteras. Detta i enlighet med den överenskommelse som gjorde efter valet mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet

– Vi har kommit överens om att titta över regelverket när det gäller prospektering och provborrning. Det är vi överens om, säger näringsministern Mikael Damberg (S) under måndagens besök i Luleå.

Just nu pågår ett interna arbete på regeringskansliet.

– Det kommer vi göra mer intensivt under hösten, säger Mikael Damberg.

Han menar att det inte är en förändring av minerallagen som nu sker, utan den översikt som görs handlar om prospektering och provborrning.

– Där har vi sagt att vi kan tänka oss att skärpa regelverket, säger han.

Anledningen är den hårda diskussion som förts runt flera projekt. Mikael Damberg vill dock inte peka ut något speciellt.

– Vi har haft en diskussion runt seriositeten kring en del aktörer, långsiktigheten i det, men också att ingreppen blir bra på lång sikt, säger han.

– Idag finns det mer moderna sätt att göra översikt av vilka områden som lämpar sig för mineralutvinning än tidigare. Man behöver inte borra lika mycket idag som man gjorde förr i tiden.

Samtidigt lyfte han fram att Sverige ska följa den utarbetade mineralstrategin och vara en viktig gruvnation.

De senaste två åren har gruvprospekteringarna I Sverige halverats enligt Statens geologiska undersökningar, SGU. Men inte i Norrbotten där de tvärtom ökat. Under 2014 lades 250 miljoner kronor på prospekteringar i länet.

Läs mer här: Metalljakten falnade – men inte i Norrbotten

Har det varit för mycket prospekteringar i Norrbotten?

– Nej, men det gäller att man gör rätt och gör kloka prospekteringar, så man inte gör onödiga ingrepp i vare sig mark eller natur, säger Mikael Damberg.

Han lyfter fram gruvtäta Brasilien som ett föregångsland när det gäller prospektering.

– Jag har varit där och tittat och de jobbar mycket mer sofistikerat med provborrning. De är först uppe i luften och scannar vilken typ av material och natur som finns för att kunna göra provborrningar mer effektivt, där det är störst möjlighet att hitta mineraler som vi kan behöva tillvarata.

Det var under en konferens i Hemavan förra veckan som kulturministern Alice Bah Kuhnke, tillsammans med FN:s specialrapportör i urfolksfrågor Victoria Tauli-Corpuz, presenterade att en översyn av minerallagstiftningen skulle ske.

Läs mer här:Sameministern: "Minerallagen ska ses över"

Detta förnekades sedan av Mikael Dambergs pressekreterare.

Läs mer här: Ministerns tomma ord om minerallagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om