"Vi kan prata direkt med medborgarna"
Landstingets beredningar är värda de fem miljoner de kostar. Det anser landstingsledningen och tillbakavisar Staffan Erikssons (M) kritik.- Vi kan nöja oss med det som tjänstemännen ger oss, men här pratar vi direkt med medborgarna. Det är ovärderligt, säger landstingsrådet Britt Westerlund.
Landstingsråden Agneta Granström (MP), Monica Carlsson (V) och Britt Westerlund (S) försvarar landstingets beredningar och anser att de är värda de fem miljoner kronor de kostar. FOTO: simon eliasson
Foto: simon eliasson
Redan gjorda undersökningar
Han vänder sig emot att beredningarnas politiker gör undersökningar av barns och ungdomars hälsa och som redan är gjorda av Socialstyrelsen, av Norrbottens alla skolsköterskor och nu senast av tre landstingsråd.
- Jag känner en vrede över att landstinget handskas med skattemedel på detta sätt, sade Eriksson i NSD och beskrev kostnaderna för de fyra beredningarna som att "kasta pengar i sjön".
Landstingsråden Britt Westerlund (S), Agneta Granström (MP) och Monica Carlsson (V) ställer nu upp till försvar för beredningarna.
- Politikens uppgift är att företräda väljarna och då måste vi ut och möta folket och höra vad det tycker. Vi kan inte bara nöja oss med forskningsresultat, säger Britt Westerlund.
Ger direkt resultat
Hon tvekar inte att beredningarna är värda de fem miljoner kronor de kostar.
- Det är en demokratifråga att synpunkter kommer från medborgarna rakt in till landstingsfullmäktige. Beredningarnas politiker har betalt 15 dagar om året för samtal med medborgarna. Den möjligheten att möta väljarna har annars inte politikerna.
Enligt landstingsråden ger beredningarnas arbete ett direkt resultat.
Agneta Granström ger ett exempel:
- Det har tidigare varit svårt att komma fram till vården på telefon. Beredningarna gick ut och mötte arga människor. Efter det infördes call me där den som ringt senare blir uppringd och nu missas nästan inga samtal. Det är ett konkret resultat av beredningarnas arbete.
Staffan Eriksson kritiserade också den påkostade skriften "Att vara ung i Norrbotten" och som kom till när de tre landstingsråden reste runt i Norrbotten.
Upprörda landstingsråd
- Vilket svammel, var Erikssons åsikt om ett av kapitlen som har rubriken "Att vara dreamteamare i Arjeplog är något speciellt".
Det uttalandet upprör landstingsråden.
- Det gör mig jätteledsen att beskriva det som svammel när en präst jobbar för att stärka barns och ungas självkänsla. Hon gör ett otroligt arbete för ungdomarna. När de går ut i världen är de stärkta och kan stå på egna ben, säger Britt Westerlund.
- Det är viktigt att lyfta fram de goda exemplen runtom i Norrbotten. Det måste få en spridning. Vi åkte runt på eget bevåg och hade egna möten. Det hade inget med beredningarna att göra, säger Monica Carlsson.
Folkhälsoarbete
- Staffan Eriksson blandar äpplen och päron. Vi gjorde detta som ett led folkhälsoarbetet. Det räcker inte med socialstyrelsens rapporter som hamnar i bokhyllan, det måste ut med handkraft, säger Agneta Granström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!