Svaret: "En komplex fråga"

Vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde den 23 mars togs beslutet att avslå medborgarförslaget om nollvision för utbrända barn med NPF i skolan. "En komplex fråga", säger Tomas Hansson, avdelningschef för Resurscentrum och den som utrett förslaget.

Kommunen arbetar redan med problematisk skolfrånvaro  och avslog därför medborgarförslaget om Nollvision mot utbrända barn med NPF.

Kommunen arbetar redan med problematisk skolfrånvaro och avslog därför medborgarförslaget om Nollvision mot utbrända barn med NPF.

Foto: JESSICA GOW / TT

Luleå2022-04-18 06:00

När medborgarförslaget om nollvision för utbrända barn i skolan kom in fick Tomas Hansson uppdraget att utreda frågan.

– Det var ett ganska detaljerat förslag. Jag förstår att det kan låta konstigt att vi avslår när vi alla vill våra barn och elevers bästa. Men en av anledningarna till att vi föreslog avslag var punkten att vi skulle anmäla oss själva. Där finns redan Skolväsendets överklagandenämnd och Skolinspektionen som hanterar dessa frågor. Då blir det problematiskt om vi ska sätta ytterligare en dimension på det inom kommunen. Vi har redan mycket i den statliga styrningen där det tas upp, säger han. 

Har kommunen resurser för att ta hand om elever med npf-diagnoser?

– Det finns ju olika svårigheter i skolan, resurser har vi och vi behöver se till att göra rätt saker och hitta de utmaningar som finns. Det ser olika ut över tid. Vi jobbar efter en skola för alla som är en superviktig del och behöver hitta en klok väg tillsammans.

Var brister det idag?  

– Det viktigaste i skolan är den lokala elevhälsan. Utmaningen där elevers behov utgår från den lokala skolhälsan. Från resurscentrum kan vi stötta upp i utredningar, men jobbar med främjande förebyggande arbete. Det är där den lokala elevhälsan som är oerhört viktig och där kan vi från resurscentrum komma in och stötta upp i arbetet. Det är i klassrummet det börjar, där gäller det att vi ser till alla elever och det är där arbetet på individnivå sker.   

Trots det finns det elever som blir hemmasittare för att de inte klarar av miljön i skolan?  

– Det finns många olika orsaker till problematisk skolfrånvaro. Det är en otroligt komplex fråga. Elevhälsoarbetet sker på många olika plan. I dag jobbar vi bland annat i samverkan med socialförvaltningen och har ett projekt där en psykolog jobbar med problematisk skolfrånvaro i tre av Luleås skolor för att hitta tidiga preventionsinsatser. Vi behöver få en samsyn mellan elevhälsan och skolan och se vad vi kan göra i skolorna. Vi jobbar också med frånvarotrappan där vi har en plan för hur vi agerar när vi börjar se tidiga tecken så att vi har en plan att sätta in när vi ser att en elev har upprepad frånvaro, säger Tomas Hansson.   

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!