"Vi hoppas på centerns svek"

Oppositionens riksnederlaget kändes redan av i början av kvällen. Men Miljöpartiets ökade popularitet spred glädje.- Vi hoppas att centerns svek runt kärnkraften ger röster, säger Roger Malmberg.

Rostbiff eller kyckling? Ska jag stanna eller åka? För Annika Eriksson (MP) handlade valkvällen om en nervös väntan på en eventuell biljett till riksdagen. FOTO: Maria Ekman

Rostbiff eller kyckling? Ska jag stanna eller åka? För Annika Eriksson (MP) handlade valkvällen om en nervös väntan på en eventuell biljett till riksdagen. FOTO: Maria Ekman

Foto: Maria Ekman

Luleå2010-09-20 06:00
LULEÅ
Mycket stod på spel för för en nervös Annika Eriksson, gruppledare för länets miljöpartister, under kvällen. En biljett till riksdagen eller inte.
- Det känns jättespännande, säger hon.
Förhoppningen under valkvällen var till och med två riksdagsmandat för länet. Stämningen på vakan var dock försiktigt dämpad.
- Det ser tungt ut.Vi har kännt att det har vänt och att vi knappat in, säger hon om oppositionens valspurt.
- Plånboken avgjorde. Tyvärr, säger Roger Malmberg, veteran hos miljöpartiet i Luleå.
Tolv år i fullmäktige
Om några veckor kliver han av sin post efter tolv år i fullmäktige, enligt partiets stadgar, och han har suttit ena kvällar i partiet för att locka väljare. Många från centern.
- Jag hoppas det syns att de svikit i kärnkraftsfrågan, säger Roger Malmberg.
Lokalt var tongångarna positivare och man hoppas kunna driva vidare sitt projekt av biogasstationer och få ökat inflytande.
Höjda drivimedelspriser är en het fråga. Att Norrbotten är ett drivmedelsberoende län tror han väljarna kan ha överseende med.
- Alla vet att det bara är 49 öres höjning det rör sin om. Det är en lite förändring och vi måste satsa på det förnyelsebara tänket, säger Roger Malmberg.
Vid valet 2002 fick miljöpartiet fyra mandat i Luleå kommun. Fyra år senare fick man två mandat. Mandatfördelningen vid årets val var inte färdig vid denna tidnings pressläggning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om