"Vi har kunskaperna - men inte hjälpmedlen"
När den etiopiske läkaren Segni Mekonnen besöker Sunderby sjukhus i sin utbildning är det inte bara han som lär sig.- Vi har otroligt mycket att lära av läkare som arbetar utan våra resurser, säger Margareta Langéen, vikarierande läkare vid sjukhuset.
Margareta Langéen och Segni Mekonnen träffades i Etiopien. Nu är Mekonnen vid Sunderby sjukhus som en del i sin utbildning. FOTO: Pär Bäckström
Foto: Pär Bäckström
Mekonnen går en specialistutbildning i Tanzania och resan är en del i utbildningen. De möttes i det lilla sjukhus i Aira i västra Etiopien som Mekonnen arbetade vid.
Margareta Langéen kom till Etiopien genom Rotarys läkarbank, som organiserar så att läkare kan åka ut i världen för att arbeta för resa och uppehälle.
Alltid fullbelagt
Att arbeta som läkare i Etiopien skiljer sig på många sätt från att arbeta i Sverige. Den största skillnaden är resurserna. Vid det Etiopiska sjukhuset är de 80 bäddarna alltid fulla och ofta får man ta till golven som sängplatser.
- Vi tar emot 250 patienter varje dag på en eller två läkare och övrig personal. Här vet ni vem som kommer och när, det vet vi aldrig. Vi kan bara lyssna på vad de säger, undersöka dem så bra det går och ställa diagnos. Det finns inga datorer och inga journaler, säger Segni Mekonnen.
Man har röntgen och kan ta vissa blodprover, men har inte alls samma hjälpmedel som vid Sunderby sjukhus.
Klinisk skicklighet
Men Margareta Langéen poängterar att det visst inte bara är Segni Mekonnen som har något att lära av hans besök på sjukhuset.
- Vi har mycket att lära av deras arbete. Att träffa så många patienter ger en otrolig kompetens och klinisk skicklighet. Här lutar vi oss på sofistikerade prover och undersökningar som ibland bara gör vården dyrare. Vi är rädda att göra fel, säger Margareta Langéen
- Det är klart att jag ibland skulle vilja kunna ta mer prover och framför allt få ett snabbare svar. Vi har kunskaperna men finns det inte hjälpmedel så får man lita till sina händer och sin känsla, säger Segni Mekonnen.
Allvarligare åkommor
En annan skillnad som Segni Mekonnen lagt märke till är att patienterna här söker för mindre allvarliga åkommor. I Aira kan människor ha tio timmars promenad till sjukhuset.
- När patienterna kommer till sjukhuset i Etiopien så kommer de ofta livshotande åkommor. Här söker man ibland för ganska små problem som inte är så farliga, säger han.
Det finns en hel del att göra för att förbättra hälsan hos människorna i området kring Aira i Etiopien. Mekonnen säger att det finns mycket personal, men inte tillräcklig kunskap och att många som kommer till sjukhuset får inte träffa utbildad personal. Därför behövs hjälp med att utbilda människor och höja kunskaperna kring hälsa och sjukvård.
- Är det någon som kan bidra ekonomiskt, eller med sin kunskap kan de höra av sig till mig, säger Margareta Langéen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!