Lönelyftet delas ut till 250 undersköterskor inom den kommunala hemtjänsten med start den första augusti.
Förhoppningen är att det ska göra Luleå kommun attraktivare som arbetsgivare. Lönelyftet är riktat mot särskilt svårrekryterade områden. Tanken är att den också ska stimulera outbildad personal till att höja sin kompetens.
– Vi satsar sex miljoner kronor per år. Någonstans måste vi göra en gränsdragning. Det här är att betrakta som en start. Vi får se vad som kommer hända framöver. Vi har inte råd att göra allt samtidigt.
Känns det inte konstigt som socialdemokrat att frångå den fackliga parollen "lika lön för lika arbete"?
– Jag hade gärna sett att man hade höjt lönen för alla undersköterskor, men hemtjänsten har fått stå tillbaka en längre tid. Med sitt ensamarbete är det ett speciellt yrke. Jag förstår varför den här låglönesatsningen måste genomföras först.
Har du också förståelse för besvikelsen?
– Jag kan förstå det, men när man gör sådana här saker finns det alltid någon grupp som får stå tillbaka. På ett år handlar det om cirka 750 000 kronor. Det blir mycket pengar.
Vad är din hälsning till de som snuvas på lönelyftet?
– Jag säger samma sak som Kommunal kanske har sagt att när det blir en sådan här satsning på en grupp så brukar det i slutändan gynna alla grupper inom kollektivet. Vi kan inte göra allt på en gång. Den här gången inriktar vi oss på hemtjänsten för det är där som vi ser den största utmaningen inför framtiden.