"Vi har haft jäkligt roligt - Liseberg var skitkul"
Efter år av slit och kakförsäljning fick klass 9b vid Björkskataskolan äntligen lön för mödan.Nämligen fyra dagar i Göteborg.- Det bästa har varit att vara med klasskompisarna och så Liseberg, förstås, säger Julia Nordin.
Mikaela Hedstig har fått ett samtal från ett nummer som hon inte känner igen. Hon ringer upp och det visar sig vara en felringning. Ida Forsberg och Josefin Andersson skrattar med.
Foto: Elisabeth Hedman
Kakförsäljning
I sjuan sålde de kakor och jobbade för att kunna finansiera resan. Att sälja kakor var en enkel väg, tycker Josefine Mosesson. Men så i åttan minskade motivationen.
- I nian har vi fått jobba häcken av oss för att få ihop det sista, säger hon.
Men nu är de i alla fall iväg. Pengarna räckte, förutom till resan och uppehället för de 21 eleverna och fyra vuxna, också till en slant för var och en till åkband på Liseberg.
På tåget kommer godis, läsk och chips snabbt fram ur väskorna. Ett gäng elever spelar poker, andra försöker sova för att få tiden att gå, något som inte verkar allt för enkelt. Klassens vagn är placerad just före restaurangvagnen och genom den vandrar folk, fram och tillbaka, hela tiden.
Valborgsmässoeld
- Varför säger man näsblod om när man blöder ur näsan, men inte armblod när man blöder ur armen? säger Oscar Månsson.
Sådant, och vilka attraktioner som eleverna ska åka på Liseberg, diskuteras.
Det skymmer ute och tåget passerar Jörn och Bastuträsk. I mörkret mellan Vindeln och Vännäs lyser en stor valborgsmässoeld.
En del av eleverna är vakna hela natten och somnar först på morgonsidan. För att hitta bekväma sätt att kunna sova på ligger de om vartannat.
Vitsippor täcker marken
Vid ett av borden tävlar Julia Sjunnesson och Oscar Månsson om vem som kan flest sånger på en viss bokstav.
I Skövde kliver en kvinna på tåget med en stor bukett gullvivor och i skogen är marken vit. Men inte av snö som den var i Luleå, utan av vitsippor.
- Vi närmar oss Göteborg. Avstigning sker på vänster sidan i tågets färdriktning, säger konduktören.
Regler för vistelsen
En buss tar klassen och en årskurs åtta från Vuollerim till gamla Lundenskolan. Eleverna visas till en liten gymnastiksal där de ska sova under vistelsen i Göteborg. En diskussion om vem som ska få sova på de två stora madrasserna bryter ut. Men efter några minuter har det löst sig, pojkarna bäddar på den ena och flickorna på den andra.
Läraren Kristin Bergman går igenom reglerna för skolan. Klockan 23 ska det vara tyst och klockan 01 låses dörrarna. Frukost och middag ingår i priset för boendet i skolan. Ett falskt brandlarm kostar 7 000 kronor får vi veta.
Laserdome är planerat för den första kvällen. Men Liseberg är det som hägrar och redan på kvällen efter Laserdome går ett gäng dit för att rekognosera.
På fredagen var eleverna på plats när Liseberg öppnade och förutom en middagspaus stannade de till stängningen. På lördag var det shopping och sedan Liseberg för de flesta.
"Allt har varit bra"
Daniel Medfors tyckte att det var berg- och dalbanan Balder som var roligast.
- Balder och Kanonen. Men resan var jobbig, det var svårt att sova, säger han.
Mikaela Hedstig var nöjd med helgen i Göteborg.
- Vi har haft jäkligt roligt. Allt har varit bra, Liseberg var skitkul och Balder roligast. Jag åkte nog den fyra, fem gånger, säger hon.
- Vi har nog varit lite snällare mot varandra under resan. Men det är inte så stor skillnad, säger Josefine Mosesson.
Resan hem gick bättre än den söderut och klass 9b hade sovit bättre. Frusna och nyvakna klev de på måndagen ut i isvindarna på järnvägsstationen i Luleå.
Med sig hade de tretton gula och rosa tyglejon, vunna på Liseberg och kanske minnen för livet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!