"Vi har fått nog"

Landshövding P-O Erikssons mer pragmatiska syn på strandskyddet har hamnat i blåsväder igen. Den här gången har någon skrivit brev till regeringen i protest efter ett uttalande av landshövdingen. Men han tar det hela med ro.- Nog måste man ju få skoja till det, säger han och skrattar.

Inte orolig. I ett brev till regeringen undertecknat "handläggarna vid naturvårdsenheten, länsstyrelsen i Norrbotten" kritiseras Landshövding P-O Eriksson för ett uttalande om strandskyddet (infällt). Per-Ola Eriksson skrattar när brevet förs på tal. "Jag har tre månader kvar av mitt förordnande och jag tror att jag får sitta tiden ut trots det här brevet", säger han.FOTO: Bengt-Åke Persson

Inte orolig. I ett brev till regeringen undertecknat "handläggarna vid naturvårdsenheten, länsstyrelsen i Norrbotten" kritiseras Landshövding P-O Eriksson för ett uttalande om strandskyddet (infällt). Per-Ola Eriksson skrattar när brevet förs på tal. "Jag har tre månader kvar av mitt förordnande och jag tror att jag får sitta tiden ut trots det här brevet", säger han.FOTO: Bengt-Åke Persson

Foto: Bengt-Åke Persson

LULEÅ2012-04-26 19:27

Motsättningarna mellan landshövding Per-Ola Eriksson och hans underlydande handläggare vid länsstyrelsens naturvårdsenhet när det gäller synen på strandskyddet har blivit en följetong. Handläggarna företräder en mer rigid tillämpning av regelverket medan landshövdingen har ett mer pragmatiskt synsätt. I flera fall har länsstyrelsen överprövat kommunalt beviljade strandskyddsdispenser och länsstyrelsens tjänstemän kommit fram till att det saknas särskilda skäl för att bevilja dispenser. Trots detta har länsstyrelsens ledning, med landshövdingen i spetsen, bestämt att kommunernas beslut om dispens ska ligga fast.

Mer flexibelt
Enligt Per-Ola Eriksson var intentionerna med de förändringar i strandskyddet som genomfördes 2009 just att få ett mer flexibelt regelverk som tar hänsyn till lokala skillnader. Han anser att hans mer frikostiga bedömningar har stöd i lagen.

2011 JO-anmälde Naturskyddsföreningen Per-Ola Eriksson för att han vid flera tillfällen har kört över sina egna tjänstemän och gett dispens från strandskyddet.

"Vi har fått nog"
Nu stormar det kring landshövdingens syn på strandskyddet igen. Den här gången har ett brev skickats till regeringen. I brevet, som är undertecknat "handläggarna vid naturvårdsenheten, länsstyrelsen i Norrbotten", står det bland annat "Nu har vi fått nog".

Orsaken till de upprörda känslorna i brevet är en artikel i Piteå-Tidningen från den 30 mars. Artikeln avhandlade ett seminarium arrangerat av Sparbanken Nord. Enligt Piteå-Tidningen gjorde landshövdingen då följande uttalande om strandskyddet:

"Det har varit för många miljömuppar i debatten. Jag har blivit JO-anmäld och jag är beredd att ta emot fler JO-anmälningar. Vi har gott om stränder i Norrbotten och på sikt tycker jag att överprövningsrätten ska tas bort. Detta klarar kommunerna att besluta om."

"Ta ut svängarna"
Per-Ola Eriksson skrattar när brevet förs på tal.

- Jag har tre månader kvar av mitt förordnande och jag tror att jag får sitta tiden ut trots det här brevet, säger han.

Landshövdingen vet inte vem som skrivit brevet.

- Jag har gärna en dialog med länsstyrelsens personal och vill ha respons i olika frågor. Men ingen handläggare har tagit upp det här med mig så jag betraktar det som ett anonymt brev, säger Per-Ola Eriksson.

Men stämmer det att du uttryckte dig så där om strandskyddet?
- Ja, men det var i samband med att vi skulle prata fritt och ta ut svängarna. Jag skämtade till det och bjöd på mig själv. Det blir så tråkigt om man är gravallvarlig jämnt, säger landshövdingen.

Han säger sig inte alls vara orolig över att få bakläxa för sin hantering av strandskyddsfrågor.

- Nej, det är förankrat på regeringsnivå, både med dåvarande miljöministern och med statsministern. Jag har också starkt stöd från kommunalråden i Norrbotten i den här frågan.

Fakta Strandskyddet

µ Strandskyddet infördes 1952 och gäller vid alla sjöar, vattendrag och kuster.

Avsikten är att främja

allemansrätten och det rörliga friluftslivet, samt säkra livsvillkoren för växter och djur som är beroende av strandmiljöerna.

µ Skyddet innebär att bebyggelse inte får uppföras inom 100 meter från stranden.

µ 2009 genomfördes en förändring av lagstiftningen som ger kommunerna rätt att upphäva skyddet i vissa områden som pekas ut som lämpliga för "landsbygdsutveckling".

Möjligheterna att uppföra nya byggnader i anslutning till befintliga byggnader utökades också.

µ Från naturvårdshåll har de nya reglerna kritiserats och utpekats som ett hot mot djur- och friluftsliv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!