"Vi hade hoppats på en rättvis skola"

Resurserna fördelas efter en tydlig modell baserad på faktaunderlag och forskning.Det säger Luleå kommun i svaret till länsrätten om varför skolor med större andel pojkar kommer att få mera pengar.

LULEÅ2009-09-09 06:00
Det är tre lärare på Örnässkolan som överklagat ett kommunalt beslut om en ny resursfördelningsmodell där så kallade socioekonomiska faktorer är en fördelningsgrund.
Det är de gamla Wärnersson-pengarna som i fortsättningen ska fördelas utifrån föräldrarnas utbildningsbakgrund, andel barn med utlandsfödda föräldrar och andel pojkar. Vikten av de olika faktorerna är 60, 20 respektive 20.
Ojämställt
- Vi hade länge hoppats på att få en rättvis skola och så fick vi det här, ett ojämställt förslag där det räcker med att en skola har hög andel pojkar. Könet ska inte avgöra vilka resurser som ska tillföras skolan, sade Monica Almgren, en av lärarna som överklagat beslutet, i en intervju i NSD.
Beslutet i barn- och utbildningsnämnden var inte enigt. Såväl vänsterpartiet som den borgerliga oppositionen reserverade sig.
Luleå kommun har nu yttrat sig till länsrätten och anser att överklagandet ska avslås. Den hänvisar till att de som klagat inte preciserat på vilken grund beslutet skulle kunna upphävas.
Kommunen anser att sambandet mellan ekonomiska resurser och resultaten i skolan är varken enkelt eller entydigt.
Utvärdering
"Luleå kommun strävar efter att fördela resurserna efter en tydlig modell baserad på faktaunderlag/forskning i stället för vad man tror eller hur man gjort tidigare år", skriver kommunen.
Yttrandet avslutas med påpekandet att en utvärdering ska göras efter ett år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om