Det var den sjunde september 1969 som den dåvarande biskopen Stig Hellsten invigde Luleås nya kyrka.
Under 1960-talet genomfördes en veritabel byggboom på Mjölkudden. Här skapade arkitekterna Bertil Franklin och Gertrud Edberg en mångfacetterad byggnad som känns modern trots att den bygger på en gammal kyrkotradition.
– Under min första arbetsdag slog jag mig ner i kyrkorummet för att fundera över hur man ska predika i Mjölkuddskyrkan. Jag var konfunderad. Mitt första intryck var att kyrkan inte var färdig, säger Sarah Lantz som sedan 2011 arbetat som präst och verksamhetsledare.
Bostadsområdet är präglat av 1960-talets nybyggaranda och formspråk. På den här tiden fanns inga färdigbyggda väggmoduler utan arkitekturen kunde vara både funktionell och samtidigt djärv.
Mjölkuddskyrkan påminner om de första kristna kyrkorna. Det finns likheter till Hagia Sofia som byggdes på 500-talet i Istanbul och som 900 år senare byggdes om till moské.
– Jag har träffat på personer som har svårt att avgöra om det är en kyrka eller en moské. Dessutom ser inte Mjölkuddskyrkan så inbjudande ut från vägen, omgiven av en mur och med en plåtbubbla som sticker upp bakom träden, funderar Sarah Lantz.
Invändigt har konstnären Pär Andersson skapat ett kyrkorum som för tankarna till hur området såg ut innan byggnationen kom igång. De gröna kyrkbänkarna symboliserar ängar och de guldbladiga träden sprider ljus.
Kontrasten blir stor mot väggarnas slipade gråa betong under ett ljust himlavalv.
– Jag känner mig hemma här, när jag kan blicka ut över ängarna, träden och himlavalvet. Min bästa stund är när det börjar snöa utanför i adventstid, då är det så vackert att man bara vill gråta, berättar kyrkvärden Eva Ericsson.
Sedan några år tillbaka hålls inte längre gudstjänst varje söndag. När det blev alltför glest i bänkraderna togs beslutet att gudstjänster bara ska hållas vid större kyrkliga helger.
I stället riktas kraften till att kyrkan och den intilliggande Mjölkuddsgården ska bli en mötesplats på vardagar.
– Tisdagarna är vikta för barn och ungdomar, medan på torsdagar satsar vi på babysång. Ibland kan vi ha upp till 50 barnvagnar här och några rullatorer när vi dukar fram sopplunchen. Det kan vara lite stökigt, men samtidigt härligt, tycker Sarah Lantz.
Finns Mjölkuddskyrkan kvar om 50 år?– Jag känner ingen oro. Själva kyrkan lär vara skyddad av Länsstyrelsen, men det är svårare att sia hur gudstjänster kommer att se ut. Jag bär ett hopp att barnen som kommer hit i dag ska visa vägen in i framtiden.