"Vi gör som LKAB"

Personalbrist samt vård- och medicinkostnader gör att de löpande kostnaderna för landstinget skenar. Nu väntar besparingar. Men det blir inget tvärstopp.

LULEÅ2015-01-28 15:44

Hösten brukar normalt vara en bra arbetsperiod för landstinget. Men trots åtstramningar så drog kostnaderna iväg rejält för perioden. Totalt ökade landstingets kostnader med nästan sex procent förra året och ekonomichefen Hans Rönnqvist ser läget som bekymmersamt. Resultatet slutade på minus 183 miljoner kronor.

– Långsiktigt är de inte hållbart att ha en sådan här differens mellan verksamhetens nettokostnader och det finansiella, säger han.

Det som har ökat kostnaderna är köpt vård utanför länet och läkemedelskostnaderna har ökat.

– Sen har vi på grund av personalbrist fått hyra in och betala övertid på egen personal. Vi har också fått ta in timvikarier när det krisat. Det är de stora grejerna, säger Hans Rönnqvist.

Och nu kommer ekonomin stramas åt.

– Uppdraget är att vi ska bryta trenden kraftigt, säger han.

Vilka åtgärder kan bli aktuella?

– Vi får göra som LKAB och ser över vad vi kan göra. Vi får vara lite restriktiva med resor, kurser och konferenser. Men det blir inget idiotstopp. Sen kan det komma en del strukturella frågor, men där är vi inte framme i något förslag än.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om