Det var i går som NSD berättade att en bartender i Boden åtalas och riskerar fängelse. Han serverade en person som polisens civila spanare bedömde som kraftigt berusad.
NSD skrev även att det kan ha varit det allra första fallet i Norrbotten där en enskild bartender åtalas för brottet "Olovlig dryckeshantering".
Men enligt Linus Örnberg har det hänt åtminstone en gång förut.
- I våras var det en servitör i Luleå som både åtalades och dömdes. Och vi gör allt fler kontroller.
De båda åtalen går att se som en förlängning av polisens riktade arbete för att få en nyktrare krogmiljö.
- Vi kallar det för "våld i offentlig miljö". En av de största faktorerna till våld, som vi kan påverka, är berusningsgraden utanför och inne på krogar, säger Örnberg. Vi ägnar oss även åt att patrullera och hälla ut alkohol på offentlig plats.
Gemensamt mål
Linus Örnberg är specialiserad på att jobba i krogmiljö och han säger att spaning med civil personal bara är en av flera metoder som polisen använder.
- Vi har informerat krögare och varit med om att utbilda serveringspersonal i något som heter "ansvarsfull alkoholservering". Ett annat arbetssätt är att göra tillsyner. Vi kontrollerar att de inte serverar personer som är märkbart berusade.
Linus Örnberg ser det som ett samarbete mellan polis och krögare där målet är gemensamt: att minska våldsbrotten.
- Ibland går vi in på krogar med uniformerade poliser och då är syftet bland annat att informera, hjälpa till och ge råd.
Lagstiftningen pratar om "märkbart berusad". Kan det vara ett luddigt begrepp som kan tolkas olika?
- Nej. Alla krögare och servitörer vet vad märkbart berusad är. Och i våra utbildningar har alla fått veta i detalj hur en märkbart berusad person ser ut, beter sig och uppträder. Vi har samma kriterier.
Kan du precisera?
- Det är en person som har svårt att prata eller hålla balansen, kan somna till och spilla det han köpt. En person som kan vara skrikig. Och all krogpersonal som gått utbildningen vet att de har ett personligt ansvar. Där är lagstiftningen tydlig.
Goda resultat - delvis
Örnberg säger att polisens aktiva arbete med krogarna pågått i ett par år och att man delvis märkt goda resultat.
- Vi har exempel i både Boden och Luleå på krögare som fullt ut jobbar efter ansvarsfull alkoholservering. Där har vi också märkt att våldet sjunkit. Det handlar om ett par, tre ställen. Så på vissa håll har det blivit mycket bättre, men överlag är det inte tillräckligt bra.
Bara två personer har åtalats - innebär det att ni bara sett två fall av överservering?
- Vi rapporterar ju det vi ser. Och den personal som gör det har kunskap i hur man gör en tillsyn. Sen måste det ledas i bevis. Ibland kan det vara att vi inte sett vissa delar, då kan vi inte rapportera. Vi måste se alla omständigheter. Finns det tveksamheter så rapporterar vi inte.
Om bartendern i Boden fälls - kan det även påverka krogen?
- Det kan det absolut göra. Ansvarsfrågan gäller den som serverar, som räcker över alkoholen. Men krögaren har också ett ansvar. Det kan påverka utskänkningstillståndet.