Moa Molin arbetar med underhåll på SSAB och var i skift vid 13-tiden på måndagen när olyckan inträffade.
– Vi fick en dust av kalkmolnet och hade lite svårt att andas. Vi kände direkt att det var kalk. Sedan kom chefen och pratade och hade genomgång med oss, så vi har inte varit oroliga, säger hon.
Denys Rublenko som arbetar i stålverket, det vill säga på den avdelning där olyckan inträffade, känner mest oro för de tre män som nu vårdas på sjukhus.
– Såklart är vi oroliga för de drabbade, men jag känner ingen oro för att olyckan ska hända igen. Vad jag förstår är männen i bra tillstånd, men kvar på Sunderby sjukhus för analys.
Även om han inte var med när olyckan inträffade så kan han bekräfta att det var kalk från en tankbil som var orsaken till olyckan.
– Slangen lossnade från tankbilen och kalk rann ut på männen, berättar han.
Jan Lundqvist som jobbar med råjärn och även är skyddsombud menar att det knappt märks att det skett en olycka på arbetsplatsen.
– Det har varit bra info här som gjort att vi inte känner någon större oro. Hur det är på Sunderby sjukhus vet vi ju dock inte.
Har minnen från tidigare olyckor här på SSAB väckts till liv i och med detta?
– Nej, det som hänt tidigare har varit i en helt annan dignitet, så det går inte att jämföra.
För personalen i restaurang Malmen väckte dock måndagens arbetsplatsolycka gamla minnen till liv.
– Vi har pratat om olyckan 2011, det var så tragiskt. Jag vet inte vilka som drabbats i den här olyckan, förmodligen inte några jag har träffat, men det är såklart tråkigt. Jag tänker på deras familjer, säger Malmens kökschef John Isaksson som inte fick information om olyckan från någon på SSAB.
– Nej, jag fick reda på det genom media.
Även Ronny Lindqvist, fritidskonsulent på SSAB:s hälsoanläggning Friskvårdscentrum, vet hittills lite om olyckan.
– Jag har ännu inte sett något på intranätet, men det kommer väl mer information snart. Jag började här 2010 så jag var ny på jobbet när dödsolyckan 2011 inträffade, det var obehagligt och det glömmer jag inte, säger han.
Då olyckan inträffade dagtid kunde en företagssjuksköterska snabbt komma till platsen. Däremot tog det 40-45 minuter innan ambulans på plats, bekräftar IF Metalls huvudskyddsombud.
– Jag kan inte uttala mig om det haft betydelse. Men hade det skett på kvällstid hade vi ju inte heller haft en sjuksköterska på plats fort. Sedan var det bara en av männen som åkte ambulans. De andra tog sig till Sunderby sjukhus i personbil.
SOS ska inte heller ha anmält händelsen då polisen på tisdagsmorgonen inte fått in någon anmälan om olyckan.
– Det är inte vi som ska göra det, utan SOS, säger Thomas Barsk och fortsätter:
– Jag kan inte kommentera hälsoläget på de berörda. Men det har varit en lugn stämning bland personalen i dag.
En arbetsmiljöingenjör har undersökt platsen för olyckan och en utredning har påbörjats. Karin Edfast, kommunikatör på SSAB i Luleå, bekräftar att det tog cirka 40-45 minuter för ambulansen att komma.
– I övrigt kan jag inte kommentera innan utredningen är klar.
Det verkar som att viss personal jag pratat med fått väldigt lite information från er?
– Vi har informerat samtliga anställda omedelbart genom våra 60 skärmar som finns på olika ställen på arbetsplatsen. Så fort vi får veta mer kommer vi med ytterligare information, säger Karin Edfast.