I tisdagens NSD fanns en insändare med rubriken "Sluta lämna era snoriga barn på dagis". Av kommentarerna på nätet att döma har inlägget berört många.
I den stod att läsa: "Vi skickar hem barnen men nästa dag är de tillbaka, hostandes och snorandes, i maten, på leksakerna, på andra barn och personal.
Karensdagar
Föräldrar har ju föräldrapenning att ta ut, och ingen karensdag, till skillnad om vi personal blir sjuka, då har vi karensdagar.
Barnen hostar och snoret forsar, de är hängiga och griniga men föräldrarna struntar i sina barns hälsa.
För oss pedagoger innebär detta att vi blir sjuka och förlorar lön, våra familjer blir smittade och förlorar skolgång och lön.
Det är också synd om de föräldrar som faktiskt bryr sig om sina barn och håller dem hemma när de är förkylda."
Insändarskribentens bild delas av andra inom yrket i Luleå, som lite skämtsamt brukar säga att varje förskola har sina husbaciller.
Trebarnsmamman Monica Hedqvist har jobbat som vikarie i åtta-nio år.
Hon berättar att hon alltid var hemma extra dagar efter det att hennes barn var sjuka, bara för att inte sprida smittan vidare till andra.
Många sjukdagar
- Det händer inte nu. Vi vikarier får baciller överallt, säger hon.
Det har för hennes del resulterat i att hon tvingats ta ut väldigt många sjukdagar. Dessutom har smittan, som hon burit med sig, spridits till andra i familjen.
Kollegor instämmer i beskrivningen - allt fler barn lämnas på förskolan trots att de inte är tillräckligt krya för att orka med aktiviteter.
Att slippa karensdagen är ett önskemål.
- Vi är så utsatta. Den drabbar oss enormt, säger Hedqvist om de ekonomiska konsekvenserna av straffdagen.
Magsjuka
Förutom ständiga förkylningar, ibland med feber, härjar vattkoppor på förskolorna i Luleå. Dessutom håller magsjukan i sig.
Ingen av dem ser det som en lyckad lösning att tränga in än fler barn på avdelningarna, eftersom smittrisken ökar rejält.
"Vi får baciller överallt"
Just nu snoras och hostas det rejält bland barnen på många förskolor.- Vi kan inte förbjuda dem att lämna barnen, säger en förskollärare.
Monica Hedqvist jobbar som vikarie inom barnomsorgen i Luleå. Det har för hennes del inneburit många sjukdagar, då smittor av olika slag sprids på avdelningarna som får allt fler barn. FOTO: Kurt Engström
Foto: Kurt Engström
Fakta
? Grundregeln är 60 dagar per barn och år fram tills dess att barnet fyller tolv år.
? Den tillfälliga föräldrapenningen är knappt 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!