Sjukfrånvaron är den högsta hittills i pandemin, enligt verksamhetscheferna i äldreomsorgen.
Covid-19, vabbande och säsongsinfluensan slår hårt samtidigt som kommunens bemanningsenhet tvingas neka till alltfler av vikarieönskemålen från boendena.
– Vikarierna kan också vara sjuka och då blir det svårt att alltid tillgodose behoven. I stället får befintlig personal ställa upp för varandra mer, säger Anna-Lena Hellström, enhetschef för kompetensförsörjningen inom socialförvaltningen.
I dag finns cirka 200 korttidsvikarier i äldreomsorgen och Anna-Lena Hellström skulle gärna se att de blev fler.
– Vi rekryterar löpande in till poolen, skickar ut sms till alla som brukar jobba, ringer och hör om de kan ta fler pass. Vi vänder oss till både studenter och pensionärer, har riktat oss till övriga medarbetare inom kommunen också.
Det är inte bara i Luleå som personalfrånvaron och vikariebristen tynger omsorgen nu. Haparanda gick nyligen ut i ett desperat nödrop till allmänheten om att komma och jobba.
– Ett bra initiativ, säger Hellström.
Kan även Luleå kommun göra så framöver?
– Ja. Samtidigt är det inom den vårdnära omsorgen som behoven finns, och då måste du få en ordentlig introduktion innan du börjar. Man kan inte bara hoppa in från ena dagen till nästa.
– Men är man intresserad av att vikariera hos oss finns det en annons på kommunens hemsida. Vi behöver 600 sommarjobbare, så sök redan nu.
Inom barn- och utbildningsförvaltningen blev det nyligen klart att Student consulting tar över tillsättningen av korttidsvikarier från och med hösten 2022.
Men Anna-Lena Hellström tror inte att en liknande lösning kan bli aktuell för äldreomsorgen.
– Det finns inte så många privata bemanningsföretag som har vårdbiträden och undersköterskor i dag.
I stället hoppas hon att fler väljer att utbilda sig inom vård och omsorg och att attraktionskraften stärks för yrkesgrupperna.
– Vård- och omsorgsyrkena borde värderas högre. Viktiga yrken som spelar stor roll för många människor, säger enhetschefen vid socialförvaltningens kompetensförsörjning.