”Vi är inte hur många som helst”

Polisen i Norrbotten är svårt tyngd av flyktingkrisen. Men hot mot asylboenden är inte deras största problem menar Per Karlsson, kommenderingschef. Det är att få kontroll på vilka som befinner sig i länet.

ANSTRÄNGD. Per Karlsson, kommenderingschef hos polisen Region Nord.

ANSTRÄNGD. Per Karlsson, kommenderingschef hos polisen Region Nord.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-10-20 22:16

Hittills har tio flyktingboenden i Sverige eldhärjats i år. Under de senaste dagarna har attentaten eskalerat. I Norrbotten följer polisen utvecklingen noggrant.

– Vi följer underrättelser från alla håll. Det finns inga tecken just nu på att det skulle vara någonting. Att det uppstår hot i vissa kommuner så kommer det vara, men de hot som varit hittills har inte vari vårt stora problem just nu, säger Per Karlsson, kommenderingschef Region Nord.

Flyktingkrisen tär hårt på polisens organisation just nu. Han pekar bland annat på den så kallade inre utlänningskontrollen, det vill säga om någon vistas illegalt inom landet och Schengenområdet.

– Det kräver resurser. Det har vi inte hunnit med i och med att det kom så mycket folk och att det funnits en humanitär del i det hela, säger Per Karlsson.

Bland annat så är det ett problem att närmaste förvar för personer som vistas illegalt i Sverige finns i Gävle. Det innebär att alla som grips måste köras dit antingen av polisen eller kriminalvården. Enligt Per Karlsson så jobbar de efter sin förmåga.

– Vi är inte hur många som helst, vi måste försöka lösa allt eftersom. Vi är inte i det läge där vi borde vara, säger han.

I dagsläget har de inte kontroll på alla som vistas i länet.

– Många försvinner också på vägen. Det innebär att vi under en lång tid framöver måste hitta människor och få kontroll på läget i regionen, när det gäller de som vistas illegalt i landet.

Men en stor del är också att hålla ordning på boenden och göra dem säkra. Avlägsna boenden gör läget extra problematiskt.

– Vi måste veta hur ordningsläget är på alla nya migrationsboenden. Vi ska inte sköta ordningshållningen, men vi måste veta vad som händer. Börjar människor inom en förläggning bråka blir det en polisiär fråga med anmälan om misshandel och annat, säger Per Karlsson.

Till exempel kallades polispatruller till Riksgränsen i helgen efter att Migrationsverkets personal avvärjt ett bråk i en hotellkorridor.

– Sedan finns det ju sådant som riktas utifrån och in. Till exempel med bränder och sådant. Det måste vi bevaka.

Försvårar de avlägsna boendena ert arbete?

– Det försvårar såklart för polisen, lika mycket som det är svårt för kommunerna. Det är ett försvårande moment för oss i den här regionen, där vi har långa avstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!