Efter många år som fritidspolitiker får Ulrika Lundberg (V) möjlighet att ägna sig åt politiken på heltid, då hon övertar ordförandeskapet i stadsbyggnadsnämnden efter Anja Johansson (S). Bytet är en del i överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
– Det är som dubbelt, jag tycker att jag har ett roligt jobb och jag trivs med mina kollegor, men samtidigt är det jättespännande. Jag har jobbat med politik i många år, om man får chansen då tackar man inte nej, säger Ulrika Lundberg som kommer att vara tjänstledig från jobbet som klimat- och energisamordnare på länsstyrelsen.
Stadsbyggnadsnämnden kan få ett minskat ansvarsområde redan under 2023, då kommundirektören Anna Lindh Wikblad fått i uppdrag av kommunalrådet Carina Sammeli att utreda en flytt av översiktlig samhällsplanering, detaljplanering, översiktlig trafikplanering samt mark och exploatering till kommunstyrelsen. Det finns planer på att inrätta ett planutskott under kommunstyrelsen för dessa frågor.
– Det blir ett minskat ansvarsområde, så är det ju. Det kommer ändå att vara en hel del tunga frågor som ligger kvar på stadsbyggnadsnämnden; driftbudgeten, fastighetsförvaltning, parker och grönområden, snöröjning och den typen av frågor som invånarna kan ha mycket synpunkter på, säger Ulrika Lundberg.
Mer som gamla tekniska nämnden?
– Ja, det kan hända att det slutar i det.
Vad tycker du om det?
– Jag ser det inte som "oj, vilken statusförlust för mig". Det viktiga är att vi tre partier tillsammans har ett bra samarbete och driver utvecklingen framåt, säger Ulrika Lundberg.
Hennes första politiska uppdrag i Luleå kommun var som ledamot i dåvarande byggnadsnämnden då P-G Isaksson (S) var ordförande. Vid valet 1998 blev hon ledamot i kommunfullmäktige för första gången. Ulrika Lundberg har varit ledamot i dåvarande tekniska nämnden, som efter valet 2014 blev stadsbyggnadsnämnden.
Samtalsklimatet politiker emellan har förändrats under årens lopp.
– Allt var inte bättre förr, säger Ulrika Lundberg.
Vilka frågor vill du driva?
– Jag tycker det är viktigt med den gröna omställningen som vi är en del av. Att vi ska förbättra tillgänglighet för det som är kollektivtrafik och hållbara färdmedel, gång- och cykeltrafik men inte så att vi ska förbjuda all biltrafik eller lägga en död hand över centrum. En attraktiv stadsmiljö är ofta en miljö som är utformad för gående.
Bostadsbyggande och attraktiva livsmiljöer mellan husen är andra viktiga frågor för Ulrika Lundberg. Kompetensförsörjningen lyfts fram som en stor utmaning av många olika branschföreträdare, inte minst från industrin.
– Jag tror vi behöver bli mer internationella i vår utblick helt enkelt, när man ska se varifrån vi ska rekrytera människor måste vi titta utanför landets gränser.
– Det som är viktigt är att se till att vi värnar de befintliga, att vi inte bara tänker på att attrahera de nya.
Vad är viktigt att slå vakt om i Luleå?
– Tillgänglighet till natur, att man har grönområde i sina bostadsområden, närheten och även tryggheten. Jag tänker att det är ett enkelt liv att bo i Luleå.
Åsiktskillnaderna mellan V och S, vari består de?
– Om man ser hur det varit hittills, trafikfrågor haft vi haft olika åsikter om. Det är inte så mycket ideologiska eller partipolitiska skiljelinjer i nämnden, säger Ulrika Lundberg.
Hur tror du det blir att samarbeta med S, ett stort parti som varit van vid att styra i många år?
– Det blir en ny situation för oss alla tre. Vi har varit van att säga "reservation" utan att behöva tänka på vad får det för konsekvenser? Vi måste komma ihåg att det är faktiskt vi som är med och styr.
– Hittills tycker jag att det har fungerat bra. Det är klart att det kommer att komma frågor som är svåra, där vi kommer att tycka olika. Vi har en arbetsordning och ett tänk hur vi ska göra för att nå samsyn. Jag tror även här att det bygger på att vara respektfulla mot varandra och ta hänsyn vart man befinner sig.
Ekonomin kommer att spela en avgörande roll under mandatperioden.
– Ekonomin kommer att vara en stor utmaning, framförallt 2023 och kanske 2024. Det vi ser är stora kostnadsökningar, det kommer att påverka den kommunala ekonomin. Där blir det en fråga om prioriteringar, att vi inte kan genomföra allt det vi tänkt skulle göra, säger Ulrika Lundberg.