Eva Öström Holmqvist och hennes kollega Mattias Skog är vana vid att tänka längre när det gäller hjälpmedel. På numera drygt 20-åriga Huvudsaken på Köpmangatan i Luleå tar de emot personer som behöver hjälp med att minnas eller har problem med att komma i tid eller har svårt med att laga mat för att en deciliter mjöl inte säger till själv när den är en deciliter stor.
Förutsättningen för att få komma till Huvudsaken, är att vardagen har blivit eller är besvärlig, att tillvaron blivit eller är komplicerad i så hög grad att det känns jobbigt. Det kan handla om demens eller utvecklingsstörning, exempelvis, men också om olika bokstavskombinationer. Eller om utbrändhet eller utmattning.
Den som känner att den har problem eller känner till att någon har problem, kan vända sig till arbetsterapeuterna runt om i region Norrbotten, före detta landstinget, som i sin tur kan skriva en remiss till Huvudsaken i Luleå. Många klarar dock sina problem med hjälp av sitt nätverk och de personer som finns runt omkring.
– Upplever man inte att man har problem, så har man det inte, konstaterar Eva Öström Holmqvist.
Men hon har också under tiden på Huvudsaken träffat många hon kunnat hjälpa, till exempel med en sådan enkel sak, som att veta om det är dag eller natt när man vaknar och klockan visar 2...
Mobiltelefonen och informationstekniken har radikalt förbättrat möjligheterna för en bättre tillvaro för den som har svårigheter med vetande, kunnande, förstående och inlärning (kognitiva problem). I din smarta telefon eller i din ipad finns larm, kalender, klocka och appar som kan hjälpa dig genom den snårskog som ett recept innebär för den som har svårt att förstå. Eller som kan påminna om att det är dags att ta sin medicin eller borsta tänderna eller sköta annan personlig hygien.
Varför säger vi för resten att vi "kan klockan"? Många som "kan klockan" kan har svårt att avgöra hur mycket tid de har på sig innan de ska vara på jobbet. De har svårt att tänka abstrakt i flera steg.
– Jag träffar så många som upplever stress på grund av klockan och tiden, som funderar så intensivt på om de har missat något, säger Eva Öström Holmqvist.
Då kan larmet i mobilen hjälpa. Eller en så enkel sak som att visa med streck hur många timmar det är kvar till klockan är jobbdags.