Verksamhetschefen: "Vi tar gärna en dialog med berörda"

Individens behov styr vilka insatser som görs från kommunen. Det uppger Ronnie Arespång, verksamhetschef inom socialförvaltningen.

Ronnie Arespång säger att individens behov styr insatsen.

Ronnie Arespång säger att individens behov styr insatsen.

Foto: Privat

Luleå2021-06-15 06:00

Ronnie Arespång, verksamhetschef med ansvar för Bergvikens korttidsboende och vård- och omsorgsboende, besvarar frågorna vi ställt angående Inger Wriséns situation via mejl.

Hur kommer det sig att en 56-åring som drabbats av stroke placeras på ett äldreboende? Varför togs det beslutet?

– När vi får in en ny ansökan om bistånd görs alltid en individuell bedömning utifrån individens behov.

Är det normalt förfarande i Luleå kommun?

– Ja, vi följer socialtjänstlagen.

Har ni flera sådana placeringar?

– Vi kommenterar inte enskilda ärenden, men som vi svarat ovan så gör vi alltid en bedömning utifrån varje individs behov av stöd och hjälp. 

Anhöriga och Inger själv menar att hon inte fått den rehabilitering som hon behöver och att hennes rehabiliteringsplan inte följts. Varför har det blivit så?

– Anhörigas och individens synpunkter är alltid viktiga för oss. När det framkommer klagomål tar vi gärna en dialog direkt med de berörda.

Vilka alternativ finns för en patient som anses vara medicinskt färdigbehandlad, men som inte kan klara sig själv i hemmet? Är korttidsboende alltid lösningen från kommunens sida?

– Det är alltid individens behov som styr våra insatser.

Är rehabiliteringen kommunens/boendets ansvar? Hur ser det ansvaret ut?

– Om man är boende på något av våra boenden så har socialförvaltningens ansvaret för rehabiliteringen. I vissa fall sker det även i samverkan med regionen.

Är det rimligt att anhöriga ska tvingas vårda Inger Wrisén i hemmet?

– Socialförvaltningen erbjuder insatser efter individens behov. Individen avgör vilka insatser de vill ta emot.

Enligt anhöriga och henne själv har hon mest suttit ensam på rummet, utan aktiviteter, med dåligt psykiskt mående som följd. Varför?

– Vi försöker erbjuda aktiviteter anpassade utifrån individens intressen, men under pandemin har vi varit begränsade.

När Inger Wrisén anlände till korttidsboendet togs hon inte mot av någon personal. Anhöriga fick tillkalla personal som visade henne till rummet. Hon fick inte heller den extra övervakning som läkaren ordinerat. En extrapersonal togs in först efter helgen. Varför?

– Vi kommenterar inte enskilda ärenden. En bedömning görs alltid utifrån varje individs behov, insatser sätts in utifrån detta, säger Ronnie Arespång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!