Vem tog våra kaniner och hunden som kunde skälla?

Barnen i Ur och skur- förskolan på Hertsön är ledsna. Någon eller några har stulit deras storkanin, en katt och hunden som kan skälla och hoppa.

LEDSNA. ”Det är så tråkigt att våra djur är borta. Vi brukar leka med dem och ha dem i hagen”, säger Felicia Mäki till höger. Tyra Diamant håller med.

LEDSNA. ”Det är så tråkigt att våra djur är borta. Vi brukar leka med dem och ha dem i hagen”, säger Felicia Mäki till höger. Tyra Diamant håller med.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-06-05 08:00

I måndags morse upptäckte barnen och personalen att någon söndrat lekstugans fönster i plexiglas genom att slänga en betongklump i det. En spegel inne i stugan hade också söndrats.

Barnen blev mycket upprörda över att någon gjort så. Så får man ju inte göra. Det vet de.

I går morse, onsdag morgon, blev barnen riktigt ledsna. Tyra Diamant berättar vad som hade hänt då.

– På natten hade de tjuvit våra gosedjur från lekstugan. De tog en storkanin, katten, en hund som kunde hoppa och skälla och en lillkanin.

Ciderflaskor och cigarettfimpar

Felicia Mäki beskriver djuren i fall att någon har sett dem och vill lämna tillbaka dem.

– Den stora kaninen är ljusbrun och vit, katten är gråvit, hunden är brun, grå och vit och den lilla kaninen är mörkbrun.

Felicia tillägger att det försvann en filt också.

– Den har gröna blad, rosa rosor och är vit runt omkring.

"Fröken" Outi Kruukka berättar att det låg tomma ciderflaskor och cigarettfimpar på förskolegården på måndagsmorgonen.

– Det tyder på att det inte var barn precis som hade härjat här utan lite större personer.

Brädor för fönstret

När NSD besöker Ur och skur- förskolan på onsdag eftermiddag är fönstret till lekstugan igenspikat med brädor.

– Om någon försöker ta sig in nu kommer det att höras mer så att någon granne kanske märker vad som är i görningen. På måndag täckte vi bara över fönstret så det var lätt att ta sig in andra gången, säger Outi Kruukka.

Hon berättar att lekstugan köptes in för pengar som förskolan fick som miljöpris och att föräldrar byggde ihop delarna som den levererades i.

– Den är viktig för barnens lek och goosedjuren var verkligen viktiga. Barnen har till och med byggt en hage till djuren.

Pratar med grannar

Felicia Mäki säger:

– Jag tänker nästan komma hit på natten och se om det kommer någon och tänker tjuva av oss. Det får man inte göra. Alla sakerna här är våra saker.

Outi Kruukka säger:

– Vi har pratat med grannar och bett dem vara uppmärksamma på vad som händer. Att barn kommer hit och leker är helt okej men inte att någon kommer och förstör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om