Gatutidningen Dik Manusch, det betyder Se människan, startades i Skellefteå på initiativ av EU-migranter. Den produceras helt och hållet av ideella krafter. Från och med onsdagen säljs tidningen också i Luleå av människor som tidigare försökt få ihop pengar genom att tigga. Nu får de en chans att tjäna pengar genom tidningsförsäljning istället. De får behålla alla intäkter själva. Tidningen kostar 50 kronor.
– De får komma på fötter och slipper tigga. Det innebär ett värdigare liv, säger Anna Waara på Sensus Studieförbund som har gått samman med EFS Norrbotten, Elimkyrkan och organisationen Ett Luleå för alla för att möjliggöra försäljningen i Luleå.
Tidiningen är den sammma som säljs i Skellefteå förutom ett extra omslag med Luleåbaserade artiklar.
En bild på Valerika från Rumänien fyller hela förstasidan. Hon är också en av dem som ska sälja tidningen. Vi träffar henne där hon står och erbjuder tidningar utanför Coop Konsum på Björkskatan.
– Jag har sålt två exemplar. Det är många som tycker att tidningen kostar för mycket. För mig är det bättre att stå och sälja en tidning än att sitta och tigga. Jag mår bättre fysiskt också. Jag får ont i bröstet när jag sitter länge på marken, säger hon.
Valerika och hennes man Alex Toader har rest mellan Sverige och Rumänien i tio år. Hon kan få jobb i sitt hemland ibland men tjänar bara hundra kronor på tolv timmars arbete. Nu har hon just förtjänat hundra kronor på en och en halv timme som tidningsförsäljare.
Tryck i Norrbotten har stått för den första tryckningen av den gatutidning som säljs i Luleå. Tryckningen av nästa nummer kommer att bekostas av Norrbottensteatern och pengar som föreställningen ”Cabaré för hemlösa”, initierad av skådespelaren Sven Wollter, gav.
– Det därpå följande numrets tryckning kommer att bekostas med pengar som den stödfest för EU-migranter som ska arrangeras i Luleå ger. Det är Sofia Larsson som arbetar med ungdomar inom Luleå kommun som är initiativtagare till den. Artiklarna, bilderna och krönikorna i tidningen skänks av skribenterna och fotograferna, säger Anna Waara.
Hon påpekar att innehållet i tidningen är folkbildande.
– Det handlar om EU-migranterna och andra rättighetsfrågor. Den här gången är det Västerbottensfokus och så en del från Luleå. Nästa nummer har nationellt fokus och barnperspektiv.