Vattnet är en av de 13 prioriterade punkterna som kommer att fälla avgörandet för placeringen av Hybrits demonstrationsanläggning.
"Vatten behöver användas vid tillverkningen av vätgas. Det gäller oavsett vilken teknik och vilken plats vi väljer. Hybrits reduktionsprocess bygger på reduktion via vätgas och vätgasen eller processgasen kommer att behöva renas i olika steg samt kylas ner", skriver Åsa Bäcklin, i ett mejl.
Kylningen kommer att ske genom olika filteranläggningar samt skrubberanläggningar. Vattnet kommer att innehålla föroreningar från tillverkningsprocessen, bland annat kväve i olika former. Hur man ska hantera utsläppen är något som man inom projektet kommer att behöva hitta en reningsteknik för.
"Frågorna om vattenåtgång och vattenpåverkan är en viktig del i de utredningar som vi genomför parallellt med att vi färdigställer miljökonsekvensbeskrivningen och ansökan till Mark- och miljödomstolen. Där kommer vi belysa frågor om utsläpp till vatten, med en beskrivning av olika åtgärder som planeras för att förhindra, hindra, motverka eller avhjälpa negativ påverkan på människors hälsa och miljön", skriver Åsa Bäcklin.
I mejlet nämner Åsa Bäcklin att demonstrationsanläggningen kommer ge upphov till tre olika typer av vatten: kylvatten, renat processvatten och dagvatten. Kylvattnet kommer att användas för att kyla bort överskottsvärme från främst vätgasproduktionen. Inom projektet undersöks olika sätt att tillvarata och nyttiggöra denna värme, både internt och externt. Gällivare Näringsliv har till exempel genomfört workshops där man tittat på att använda vattnet som bevattning i växthus.
"Ett alternativ är att kyla bort värmen med vatten. Hybrit bedömer att det finns större förutsättningar att göra det från Svartön/Hertsöfältet än från Vitåfors. I det senare fallet blir det därför i första hand aktuellt att använda andra kyltekniker än att ta vatten från Lina älv, till exempel kyltorn", skriver hon.
Valet av ort och teknik kommer i slutändan att påverka valet av kylanläggningar och dess omfattning. Även mängden vatten som släpps ut påverkas av valet av teknik och utrustning vid produktionen. Där målet är att kunna återvinna så mycket vatten som möjligt med hjälp av återcirkulering.