Vattnet finns i luften

Jenny Åhman studerar teknisk design på institutionen för arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet. Hon har varit med och tagit fram en maskin som förvandlar luftfuktighet till dricksvatten.- Jag hoppas att den snart ska ge dricksvatten till de fattiga i Afrika och andra som lider av vattenbrist, säger hon.

Säljchefen Anna-Karin Jillnefelt har börjat packa flyttlådorna. Den 26 september flyttar Ticket ur det ena Fritz Olsson-huset.FOTO: Kurt Engström

Säljchefen Anna-Karin Jillnefelt har börjat packa flyttlådorna. Den 26 september flyttar Ticket ur det ena Fritz Olsson-huset.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2008-09-03 06:00
Hon har ingått i ett internationellt team med fyra studenter från Luleå tekniska universitet, en från Lunds universitet, tre från KTH i Stockholm och tre från Stanford University i Kalifornien. De har på uppdrag av företaget Immerse Global i Kalifornien tagit fram en maskin som samlar ihop luftfuktighet och förvandlar den till dricksvatten.
Liknar en svamp
I går presenterade Luleåstudenterna prototypen på sitt universitet.
- Det handlar om ett ämne som absorberar luftfuktighet. Man kan likna det vid en svamp som suger åt sig vatten i luften. Sedan hettar man upp svampen för att frigöra vattnet. Tekniken är inte ny i sig. Det är däremot tillämpningen i en sådan här produkt, förklarar Jenny Åhman.
Det speciella med maskinen är att den ska fungera i låga fuktigheter, som den i det torra Afrika.
- Det var utmaningen och ämnet i vår maskin absorberar ner till 20 procents fuktighet. I ett vanligt rum är luftfuktigheten 50 procent, säger hon.
Kan optimeras
Studenternas maskin kan utvinna tio liter vatten per dygn. Men mängden kan optimeras till en liter per timme.
Jenny Åhman tror att en utvecklad maskin kan försörja en liten by i Afrika med dricksvatten.
- En sådan maskin får en annan design än den vår prototyp har. Men utseendet är ju underordnat när det handlar om vattenbrist.
Prototypen är inte tillverkad för produktion. Jenny Åhman hoppas att Immerse Global snabbt får tag på någon som ordnar det.
- I så fall kan maskinen finnas på marknaden redan nästa år, säger hon.
Har fått jobb
Studentteamet började jobba i oktober 2007 och var klart i juni i år.
- Det är ett slutprojekt för oss. Jag har fått jobb på Volvo Lastvagnar i Göteborg och har jobbat där i två veckor redan. Jag är projektledare i globala projekt där. Jag fick jobbet mycket tack vare att jag varit med i det internationella projektet med maskinen, säger Jenny Åhman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om