Vattnet blir dyrare

Ett glas kommunalt vatten ur tappkranen i Luleå blir dyrare från årsskiftet. Taxan höjs med 5 procent och då kommer priset för ett glas vatten att stiga från 0,36 till 0,38 öre. Det är dock betydligt billigare än flaskvattnet i butiken, som kostar 235 gånger mera.

Det kommunala vatnet i Luleå blir dyrare nästa år, men är fortfarande 235 gånger billigare än vattnet på flaska i butik.

Det kommunala vatnet i Luleå blir dyrare nästa år, men är fortfarande 235 gånger billigare än vattnet på flaska i butik.

Foto: Jan Bergsten

LULEÅ2009-09-07 13:22
Luleå kommuns vattentaxa räknas inte i glas eller flaska. Det är kubikmeter som gäller och priset för den stiger från 18 kronor och 8 öre till jämnt 19 kronor.
Tekniska förvaltningen radar upp sju skäl för att taxan måste höjas. Den räknar bland annat med lägre vattenförbrukning, ökade driftskostnader, biologiska reningen som kräver mera elenergi och renovering av avloppsnätet i byarna.
Investeringarna innebär ökade låneskulder och kapitalkostnader som också måste täckas av avgifterna. Principen är att vatten- och avloppsverksamheten ska vara självfinansierad till 100 procent.
Vattnet ur den kommunala kranen är dock betydligt billigare än vattnet på flaska i butiken. Literpriset för butiksvattnet var på måndagen 4 kronor och 44 öre per liter för Ramlösa på 1,5 litersflaska hos Ica Maxi.
Literpriset på det kommunala vattnet blir efter höjningen knappt 2 öre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om